Για να προχωρήσει ταχύτερα η αντεπίθεση της Ουκρανίας, ο στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι, ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, λέει ότι χρειάζεται περισσότερα όπλα και τα χρειάζεται τώρα.
Σε συνέντευξή του στη Washington Post, ο Ζαλούζνι εξέφρασε την απογοήτευσή του που ενώ οι μεγαλύτεροι δυτικοί υποστηρικτές του δεν θα εξαπέλυαν ποτέ επίθεση χωρίς αεροπορική υπεροχή, η Ουκρανία εξακολουθεί να μην έχει λάβει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά παρ' όλα αυτά αναμένουν από αυτήν να ανακαταλάβει γρήγορα εδάφη από τους Ρώσους.
Τα αμερικανικά F-16, για τα οποία έλαβε υποσχέσεις μόλις πρόσφατα, δεν θα φτάσουν πριν το φθινόπωρο -στο καλύτερο σενάριο.
Τα στρατεύματά του θα έπρεπε επίσης να εκτοξεύουν τουλάχιστον τόσες οβίδες πυροβολικού όσες και ο εχθρός τους, είπε ο Ζαλούζνι, αλλά υπάρχουν στιγμές που η ισχύς του αντιπάλου στο κομμάτι αυτό είναι δεκαπλάσια λόγω του περιορισμένου ουκρανικού οπλοστασίου.
Οπότε «με εκνευρίζει», είπε ο Ζαλούζνι, όταν ακούω ότι η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας στα ανατολικά και νότια της χώρας ξεκίνησε πιο αργά από το αναμενόμενο -μια άποψη που εκφράστηκε δημόσια από δυτικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς αναλυτές, αλλά και από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζαλούζνι δεν αναφερόταν στον Ζελένσκι. Τα στρατεύματά του έχουν κερδίσει κάποια εδάφη -ακόμα κι αν είναι μόλις 500 μέτρα κάθε μέρα, είπε.
«Αυτό δεν είναι σόου», είπε ο Ζαλούζνι την Τετάρτη στο γραφείο του στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας. «Δεν είναι μια παράσταση που παρακολουθεί όλος ο κόσμος και στοιχηματίζει ή οτιδήποτε άλλο. Κάθε μέρα, κάθε μέτρο δίνεται με αίμα».
«Χωρίς πλήρη εφοδιασμό, αυτά τα σχέδια δεν είναι καθόλου εφικτά», πρόσθεσε. «Αλλά εκτελούνται. Ναι, ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν οι μετέχοντες στο σόου, οι παρατηρητές, αλλά αυτό είναι πρόβλημά τους» τόνισε.
Τα ερωτήματα που τον βασανίζουν καθημερινά: Πότε θα παρέχουν οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας τα όπλα που χρειάζεται, ιδίως περισσότερα πυρομαχικά και F-16; Και πώς μπορεί να αναμένεται να κάνει τη δουλειά χωρίς αυτά;
Ο Ζαλούζνι είπε ότι μεταφέρει τις ανησυχίες του στον Αμερικανό στρατηγό Μαρκ Μάιλι, τον οποίο θαυμάζει και θεωρεί φίλο, πολλές φορές την εβδομάδα σε συνομιλίες που μπορεί να διαρκέσουν ώρες. «Με κατανοεί απόλυτα. Και νομίζω ότι μπορεί να με βοηθήσει να απαλλαγώ από αυτές τις ανησυχίες», είπε ο Ζαλούζνι, προσθέτοντας ότι είπε στον Μάιλι την Τετάρτη πόσες περισσότερες οβίδες πυροβολικού χρειάζεται τον μήνα.
Σε αυτές τις συνομιλίες, ο Ζαλούζνι είναι ειλικρινής σχετικά με τις συνέπειες: «Έχουμε μια συμφωνία: είμαστε σε επαφή ανά πάσα στιγμή. Έτσι, μερικές φορές μπορώ να τηλεφωνήσω και να πω: "Αν δεν πάρω 100.000 οβίδες σε μια εβδομάδα, 1.000 άνθρωποι θα πεθάνουν. Μπες στη θέση μου», είπε.
Αλλά «δεν είναι ο Μάιλι που αποφασίζει αν θα πάρουμε αεροπλάνα ή όχι», είπε ο Ζαλούζνι. «Απλώς, μέχρι να ληφθεί αυτή η απόφαση, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα -πολλοί. Ακριβώς επειδή δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση», υπογράμμισε.
Πριν από την αντεπίθεση, η Ουκρανία έλαβε για πρώτη φορά δυτικά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων γερμανικής κατασκευής Leopard. Τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε παράνομα το 2014, όπου η Ρωσία έχει πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η αποκοπή αυτής της σύνδεσης θα έφερνε σημαντικό πλήγμα στην ικανότητα της Ρωσίας να ανεφοδιάζει τις δυνάμεις της.
Αυτά τα τανκς έκαναν το ντεμπούτο τους στο πεδίο της μάχης όταν ξεκίνησε η αντεπίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αρκετά έχουν ήδη καταστραφεί, παραδέχτηκε ο Ζαλούζνι, προσθέτοντας ότι «δεν βάλαμε Leopards να κάνουν παρελάσεις ή να έχουμε πολιτικούς ή διασημότητες να βγάλουν μαζί τους φωτογραφίες. Ήρθαν εδώ για τον πόλεμο» σημείωσε.