Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε σήμερα στον παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς ότι η χώρα του θα ενισχύσει τον «συντονισμό» και θα αναβαθμίσει σε «στρατηγικό επίπεδο» τις διπλωματικές σχέσεις με τις παλαιστινιακές αρχές.
Ο 87χρονος παλαιστίνιος ηγέτης βρίσκεται από χθες στο Πεκίνο, όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή, σε μία επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή που η Κίνα εμφανίζεται ως μεσολαβητής σε διενέξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η κινεζική διπλωματία, η οποία μεσολάβησε για την θεαματική επαναπροσέγγιση του Ιράν με την Σαουδική Αραβία, δηλώνει ότι θέλει να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, που βρίσκεται στο σημείο μηδέν από το 2014.
Ο ασιατικός γίγαντας «ανέκαθεν υποστήριζε την δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού για την αποκατάσταση των νόμιμων εθνικών του δικαιωμάτων», δήλωσε σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ στον φιλοξενούμενό του έπειτα από την τελετή υποδοχής μπροστά στο Μέγαρο του Λαού, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
«Μπροστά στις σημαντικές αλλαγές τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος και στις νέες εξελίξεις της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, η Κίνα είναι έτοιμη να ενισχύσει τον συντονισμό και την συνεργασία με την παλαιστινιακή πλευρά για την προώθηση ταχείας, συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος», είπε.
Η Κίνα αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος και υποστηρίζει μία διευθέτηση που θα βασίζεται στην δημιουργία δύο κρατών.
«Σήμερα, θα ανακοινώσουμε από κοινού την εγκαθίδρυση σχέσεων στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στην Κίνα και την Παλαιστίνη», δηλαδή αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, που κάνει λόγο για «σημαντικό βήμα» στις διμερείς σχέσεις.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να αδράξει αυτήν την ευκαιρία για την προώθηση της φιλικής συνεργασίας με την παλαιστινιακή πλευρά σε όλους τους τομείς», τόνισε.
Είναι η πέμπτη επίσημη επίσκεψη του Μαχμούντ Αμπάς στην Κίνα.
Η Κίνα έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, πολλές από τις οποίες τελούν ιστορικά υπό αμερικανική επιρροή.
Κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Ριάντ την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ουάσιγκτον «δεν ζητάει από κανέναν να επιλέξει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ