Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη ΕΕ να απαγορεύσουν τη χρήση του TikTok για το κυβερνητικό προσωπικό.
Τα μέλη του κοινοβουλίου ενέκριναν έκθεση χθες Πέμπτη με στόχο να σταματήσει η ανάμειξη ξένων κυβερνήσεων στην πολιτική της γηραιάς ηπείρου μέσω παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεων και διαταραχής των κρίσιμων υποδομών ζωτικής σημασίας.
Στο πλαίσιο των συστάσεων, γράφει το Politico, οι βουλευτές προτρέπουν όλες τις εθνικές κυβερνήσεις να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς που έχουν ήδη επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες σχετικά με τη χρήση της κινεζικής εφαρμογής TikTok. Πρόκειται για μέσο κοινωνικής δικτύωσης και κοινής χρήσης βίντεο που λατρεύουν οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο και που, ωστόσο, αντιμετωπίζει ισχυρισμούς από δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι διευκολύνει την κατασκοπεία, υπολείπεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, ακόμη και... διαφθείρει τα ήθη των νέων.
Η έκθεση αποτελεί μέρος των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Εξωτερική Παρέμβαση στις Δημοκρατικές Διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης (INGE). Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2020 σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η επιρροή κρατών όπως η Ρωσία και η Κίνα στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αντιμετώπισαν αυξημένο έλεγχο του τρόπου με τον οποίο ξένες χώρες ασκούν πιέσεις και επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων, μετά την ποινική έρευνα στο Βέλγιο για το εάν οι βουλευτές έλαβαν δωροδοκίες από το Κατάρ και το Μαρόκο - η γνωστή υπόθεση Qatargate στην οποία εμπλέκεται και η Ελληνίδα Εύα Καϊλή.
«Συχνά ακούω ότι η δημοκρατία σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε υποχώρηση. Θα έλεγα ότι είναι λάθος δήλωση. Η δημοκρατία δεν βρίσκεται απλώς σε υποχώρηση. Η δημοκρατία δέχεται επίθεση», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Σάντρα Καλνιέτε, Λετονή βουλευτής που συνέταξε τις συστάσεις του Κοινοβουλίου.
Η Καλνιέτε είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επιβάλει «ένα καθεστώς ειδικών κυρώσεων ενάντια στη χειραγώγηση και την παρέμβαση ξένων πληροφοριών» και ότι «δεν πρέπει να φοβάται να αποκλείσει όσους επιδιώκουν σκόπιμα και με συντονισμένο τρόπο να χειραγωγήσουν τη δημοκρατία μας».
Η TikTok δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατονομάζεται. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκλείσουν τη χρήση των κινεζικών και ρωσικών εταιρειών τεχνολογίας Huawei, ZTE και Kaspersky, καθώς και τη NtechLab, ρωσική εταιρεία αναγνώρισης προσώπου.