Μακρόν: Το ηλεκτροσόκ Πούτιν «ζωντάνεψε» το εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ

Ανασκευάζει τη θρυλική προ τετραετίας δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος, ζητώντας από τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράζουν όπλα ευρωπαϊκής κατασκευής και πετώντας καρφί για την ευρωπαϊκή πολιτική των ΗΠΑ.

Μακρόν: Το ηλεκτροσόκ Πούτιν «ζωντάνεψε» το εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «ξαναξυπνήσει» το ΝΑΤΟ, σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη στρατιωτική συμμαχία ως εγκεφαλικά νεκρή.

«Τον Δεκέμβριο του 2019 είπα σκληρά λόγια για το ΝΑΤΟ. Μίλησα για εγκεφαλικό θάνατο υπογραμμίζοντας τότε τις διαιρέσεις που υπήρχαν στον πυρήνα του, μεταξύ της Τουρκίας και πολλών άλλων δυνάμεων», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στη σύνοδο της GLOBSEC στην Μπρατισλάβα. «Θα μπορούσα να πω σήμερα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν του ξαναέδωσε ζωή με το χειρότερο ηλεκτροσόκ».

Με την κριτική του στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο εκείνη την εποχή, ο Μακρόν είχε εξοργίσει ορισμένους συμμάχους, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, καθώς πίεζε ώστε η Ευρώπη να αναπτύξει τις δικές της αμυντικές δυνατότητες και μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πίεζε τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες και είχε χαρακτηρίσει τα σχόλια Μακρόν ως «ελεεινά».

Ο Γάλλος ηγέτης διατύπωσε επίσης την επιθυμία του τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσουν τη βαθύτερη συνεργασία τους ώστε να αποκτήσουν τις δικές τους δυνατότητες κρούσης για την εγγύηση της ασφάλειάς τους. Και κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Άμυνας να συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Παρίσι στις 19 Ιουνίου. Επίσης, προέτρεψε τα κράτη μέλη να αγοράζουν αμυντικό εξοπλισμό ευρωπαϊκής κατασκευής.

Ο Μακρόν είπε στο φόρουμ της GLOBSEC για την ασφάλεια ότι το θέμα δεν είναι να αντικατασταθεί το ΝΑΤΟ με μια γαλλο-γερμανο-κρατούμενη αμυντική διάταξη. «Το θέμα είναι να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν μια διήμερη συνάντηση στο Όσλο σήμερα Τετάρτη, όπου πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι η προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, καθώς και η ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, δεδομένου ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει στον 16ο μήνα. Πρόκειται για το προοίμιο της ετήσιας συνόδου της Συμμαχίας που ξεκινά στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους.

Ο Μακρόν επιχειρηματολόγησε υπέρ της παροχής «απτών, αξιόπιστων εγγυήσεων ασφαλείας» προς την Ουκρανία. Προειδοποίησε, τέλος, ότι η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να μην επενδύσει τόσο στην Ευρώπη, αφήνοντας ένα λεπτό υπονοούμενο για την πιθανή επιστροφή Τραμπ στην εξουσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v