Σε προκαταρκτική συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για νέα εκταμίευση βοήθειας κατέληξε η Ουκρανία, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος δανεισμού της χώρας που πλήττεται από τον πόλεμο.
Η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, που θα περιμένει την έγκρισή της από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, ανοίγει τον δρόμο ώστε η Ουκρανία να λάβει περίπου 900 εκατ. δολάρια τον επόμενο μήνα. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ υπέγραψαν τη συμφωνία μετά από συνομιλίες στη Βιέννη, λέγοντας ότι το Κίεβο είχε εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα κριτήρια, μεταδίδει το Bloomberg.
Το ΔΝΤ και η Ουκρανία συνήψαν στα τέλη Μαρτίου συμφωνία δανεισμού ύψους 15,6 δισ. δολαρίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αφού το Ταμείο, με έδρα την Ουάσιγκτον, άλλαξε τους κανόνες του για να μπορεί να δανείζει σε χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, για πρώτη φορά στην 77χρονη ιστορία του. Το πρόγραμμα έχει στόχο να στηρίξει την οικονομία της Ουκρανίας και να διατηρήσει τους θεσμούς της, εν μέσω της καταστροφικής ρωσικής εισβολής.
«Η ουκρανική οικονομία δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις υποδεικνύουν σταδιακή ανάκαμψη το 2023, αν και οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες λόγω του πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.
Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, το Κίεβο δεσμεύτηκε σε μια σειρά μέτρων, όπως η βελτίωσης της είσπραξης φόρων, η θωράκιση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.
«Συνολικά διατηρήθηκε η μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, χάρη στη συνετή χάραξη πολιτικής και στη συνεχή και έγκαιρη εξωτερική στήριξη», ανέφερε το ΔΝΤ, τονίζοντας τον κίνδυνο έκτασης του ελλείμματος.
Το ΔΝΤ προέτρεψε την Ουκρανία να επικεντρωθεί στην είσπραξη των εσόδων. Το κοινοβούλιο του Κιέβου, εξάλλου, προώθησε νομοθεσία που καταργεί τις φοροελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, που εισήχθησαν μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας πέρυσι, σ' ένα βήμα που συνιστά προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια του ΔΝΤ.
Το Ταμείο αναβάθμισε τις προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας μεταξύ 1% και 3% φέτος, έναντι προβλέψεων που κυμαίνονταν από συρρίκνωση 3% σε ανάπτυξη 1%.
Το Κίεβο δεσμεύτηκε επίσης να προχωρήσει σταδιακά σε μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία, ενώ θα χαλαρώσει τους ελέγχους στα ξένα νομίσματα. Θα παρέχει, τέλος, καλύτερη αξιολόγηση των τραπεζών και θα συνεχίσει την καμπάνια κατά της δωροδοκίας.