Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Μονόδρομος το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου για να λήξει ο πόλεμος

Δεν ενδιαφερόμαστε για μια κατάπαυση του πυρός που θα οριστικοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας, δήλωσε σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι. Απέρριψε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες από την Κίνα, τη Βραζιλία, το Βατικανό και τη Νότια Αφρική.

Ουκρανία: Μονόδρομος το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου για να λήξει ο πόλεμος

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι έχει παρέλθει ο καιρός για μεσολαβητικές προσπάθειες, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος του Ζελένσκι, ο Ίχορ Ζόφκφα, δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για μια κατάπαυση του πυρός που θα οριστικοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας και επιθυμεί την εφαρμογή του ειρηνευτικού της σχεδίου, το οποίο προβλέπει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

Παράλληλα απέρριψε σειρά ειρηνευτικών πρωτοβουλιών από την Κίνα, τη Βραζιλία, το Βατικανό και τη Νότια Αφρική.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ένα βραζιλιάνικο ειρηνευτικό σχέδιο, ένα κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο, ένα νοτιοαφρικανικό ειρηνευτικό σχέδιο όταν μιλάμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε ο Ζόφκφα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Ο Ζελένσκι έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα προς τον παγκόσμιο νότο αυτόν τον μήνα, σε απάντηση στα ειρηνευτικά σχέδια κάποιων χωρών. Παρέστη στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στις 19 Μαΐου στη Σαουδική Αραβία, όπου συνομίλησε με τον οικοδεσπότη, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά και αντιπροσωπείες από το Ιράκ και άλλες χώρες.

Στη συνέχεια μετέβη στην Ιαπωνία όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες της Ινδίας και της Ινδονησίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7.

Αν και το Κίεβο έχει την ακλόνητη στήριξη της Δύσης στη μάχη του κατά της ρωσικής εισβολής, δεν έχει κερδίσει την ίδια στήριξη από τον παγκόσμιο νότο – ένας όρος που χρησιμοποιείται για τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και μέρος της Ασίας—όπου η Ρωσία έχει σημαντική διπλωματική παρουσία εδώ και χρόνια.

Η Μόσχα έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με τις χώρες του παγκόσμιου νότου στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ πουλά μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και αερίου στην Ινδία και την Κίνα.

Αντιδρώντας στο δυτικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η Μόσχα απομακρύνεται από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές και στρέφεται στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που βρισκόταν στο Ναϊρόμπι χθες, Δευτέρα, ελπίζοντας να συνάψει εμπορική συμφωνία με την Κένυα, έχει ταξιδέψει επανειλημμένα στην Αφρική μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ενώ το καλοκαίρι πρόκειται να πραγματοποιηθεί η σύνοδος Ρωσίας- Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα τη δεύτερη περιοδεία του στην Αφρική.

Ο Ζόφκφα επεσήμανε ότι για το Κίεβο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να κερδίσει τη στήριξη του παγκόσμιου νότου. Αν και η Ουκρανία επικεντρώνεται στους δεσμούς της με τους δυτικούς εταίρους της, η επίτευξη ειρήνης είναι κάτι που θα πρέπει να αφορά όλες τις χώρες, υπογράμμισε ο ίδιος.

Παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο διαλόγου με τη Ρωσία, κάτι που πρότεινε ο πάπας Φραγκίσκος. «Αυτή την περίοδο των ανοικτών εχθροπραξιών, δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητές. Είναι πολύ αργά για μεσολάβηση», τόνισε.

Ο Ζόφκφα δήλωσε ότι η αντίδραση στο ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων της Ουκρανίας ήταν εξαιρετικά θετική στη σύνοδο της G7.

Η Ουκρανία επιθυμεί οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 να φέρουν όσο περισσότερους ηγέτες των χωρών του παγκόσμιου νότου στην «Ειρηνευτική Σύνοδο Κορυφής» που έχει προτείνει να διεξαχθεί το καλοκαίρι το Κίεβο, ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον τόπο διεξαγωγής της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v