Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαψεύδει ότι στέλνει πυρομαχικά στην Ουκρανία η Ν. Κορέα

Η ασιατική χώρα ακολουθεί εδώ και χρόνια στρατηγική μη παροχής όπλων σε εμπόλεμες περιοχές. Η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με τη βοήθεια στην Ουκρανία παραμένει ίδια, σχολίασε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεάτικου ΥΠΑΜ. Ανακριβές το άρθρο της WSJ.

Διαψεύδει ότι στέλνει πυρομαχικά στην Ουκρανία η Ν. Κορέα

Η Νότια Κορέα διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα του πυροβολικού από τη χώρα βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία μέσω των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι η απόφασή της να μην προσφέρει φονική βοήθεια στο Κίεβο δεν έχει αλλάξει.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, επεσήμανε σε χθεσινό της άρθρο ότι η Σεούλ κατέληξε σε «απόρρητη συμφωνία» με την Ουάσιγκτον για τη μεταφορά των βλημάτων αυτών στις ΗΠΑ προκειμένου να παραδοθούν στην Ουκρανία, αφού η Ουάσιγκτον ζήτησε από τη συμμαχική της χώρα πέρυσι να στηρίξει το Κίεβο παρέχοντάς του στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η Νότια Κορέα ακολουθεί εδώ και χρόνια μια στρατηγική μη παροχής όπλων σε εμπόλεμες περιοχές, μια θέση την οποία έχει τηρήσει και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η θέση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης αναφορικά με τη βοήθεια στην Ουκρανία παραμένει ίδια (…) και υπάρχουν ανακρίβειες στο άρθρο» της Wall Street Journal, σχολίασε ο Ζέον Χα- Κιού, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ της Σεούλ και του Πενταγώνου για «την εξαγωγή πυρομαχικών», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις και αιτήματα και η κυβέρνησή μας θα λάβει τα προσήκοντα μέτρα, εξετάζοντας εκτενώς τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζέον.

Επίσης χθες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας Τσο Τάε-γιονγκ διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι «δεν υπάρχει στήριξη με τη μορφή βλημάτων του πυροβολικού προς την Ουκρανία».

Ο Τσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να σταλούν βλήματα απευθείας στην Ουκρανία ή μέσω της Πολωνίας, αλλά δεν αναφέρθηκε στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιόλ σε συνέντευξή του τον Απρίλιο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Σεούλ ενδέχεται να αλλάξει στάση, επισημαίνοντας ότι θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να προσφέρει μόνο ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια αν η Ουκρανία έρθει αντιμέτωπη με μεγάλου εύρους επίθεση εναντίον των αμάχων ή «με μια κατάσταση που η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συγχωρήσει».

Σύμμαχος των ΗΠΑ και μεγάλη παραγωγός βλημάτων του πυροβολικού, η Νότια Κορέα μέχρι τώρα απέκλειε το ενδεχόμενο να στείλει φονική βοήθεια στην Ουκρανία, επικαλούμενη τους δεσμούς της με τη Ρωσία –η οποία ήταν το 2022 ο 15ος μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος-- και την επιρροή της Μόσχας στη Σεούλ, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη.

Η Νότια Κορέα, 9η εξαγωγός όπλων παγκοσμίως, έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και έχει πουλήσει άρματα μάχης και ολμοβόλα στην Πολωνία, σύμμαχο του Κιέβου.

«Το υπουργείο Άμυνας δεν είναι σε θέση να αναφέρει συγκεκριμένα τις ‘ανακρίβειες’ στο άρθρο» της Wall Street Journal, υπογράμμισε ο Τσέον Σέονγκ- τσανγκ του Κέντρου Νοτιοκορεατικών σπουδών στο ινστιτούτο Sejong της Σεούλ.

«Η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική για την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, αλλά πρέπει να διατηρήσει και δεσμούς με τη Μόσχα», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v