Η ΕΕ πραγματοποίησε σήμερα την τέταρτη πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ, από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας για την Ουκρανία το 2023, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η Ουκρανία αντεπιτίθεται γενναία ενάντια στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Η Ευρώπη συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό αυτής της χώρας. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουμε καταβάλει 7,5 δισ. ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια. Αυτή η χρηματοδότηση συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας. Και θα ακολουθήσουν κι άλλες».
Αυτή η υποστήριξη θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει τη λειτουργία των βασικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν. Θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν από τη Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμοι και γέφυρες.
Η σημερινή πληρωμή έρχεται αφού η Επιτροπή στις 23 Απριλίου διαπίστωσε ότι η Ουκρανία συνέχισε να σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο προς την εφαρμογή των συμφωνημένων όρων πολιτικής και συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη διασφάλιση της διαφανούς και αποτελεσματικής χρήσης των κεφαλαίων.
Η Ουκρανία σημείωσε ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος φυσικού αερίου και την προώθηση ενός καλύτερου επιχειρηματικού κλίματος. Αυτό το πόρισμα θα επιτρέψει επίσης την εκταμίευση περαιτέρω μηνιαίας πληρωμής 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, η υποστήριξη προς την Ουκρανία και τους Ουκρανούς ανέρχεται σε περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει οικονομική, ανθρωπιστική, προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και πόρους που διατίθενται για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών που φεύγουν από τον πόλεμο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ