OHE: Μόσχα και Πεκίνο στέλνουν όπλα στη χούντα της Μιανμάρ

Στρατιωτικό υλικό αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων έχει λάβει η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας από τότε που κατέλαβε την εξουσία, σύμφωνα με έκθεση ειδικού εμπειρογνώμονα. Κύριοι προμηθευτές Ρωσία και Κίνα, δευτερευόντως η Ινδία.

OHE: Μόσχα και Πεκίνο στέλνουν όπλα στη χούντα της Μιανμάρ

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει εισαγάγει οπλισμό και άλλα στρατιωτικά είδη αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων από τότε που κατέλαβε την εξουσία, τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ στην οποία επικρίνονται Ρωσία και Κίνα επειδή συνδράμουν με θανατηφόρα όπλα τη στρατιωτική χούντα στην προσπάθειά της να συντρίψει την αντιπολίτευση.

Από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και φυλάκισε τους δημοκρατικούς ηγέτες, ορισμένοι αντίπαλοι της στρατιωτικής κυβέρνησης πήραν κατά τόπους τα όπλα και ενώθηκαν με τους αντάρτες εθνικών μειονοτήτων, ενώ ο στρατός απάντησε με αεροπορικές επιδρομές και βαρέα όπλα, πλήττοντας και αστικές περιοχές.

Ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα Mi-35, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και ελαφρά αεροσκάφη Yak-130, καθώς και κινεζικά αεριωθούμενα K-8 χρησιμοποιήθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν σχολεία, υγειονομικές εγκαταστάσεις, σπίτια και άλλες μη στρατιωτικές περιοχές, αναφέρει η έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ Τομ Άντριους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε μία και μόνο επίθεση κατά συγκέντρωσης σε χωριό που διοργανώθηκε από τους αντιπάλους του στρατού στην περιοχή Σαγκάινγκ στις 11 Απριλίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 160 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων φέρεται να ήταν σχεδόν 40 παιδιά.

Ο στρατός της Μιανμάρ δήλωσε ότι στόχος του είναι οι αντάρτες και μετά την επίθεση στο Σαγκάινγκ ανέφερε ότι όσοι άμαχοι σκοτώθηκαν ήταν προφανώς υποστηρικτές των «τρομοκρατών», όπως αποκαλεί τους αντιπάλους του.

«Τα καλά νέα είναι ότι γνωρίζουμε τώρα ποιος προμηθεύει αυτά τα όπλα και τις δικαιοδοσίες με τις οποίες επιχειρούν», δήλωσε ο Άντριους, καλώντας τα μέλη του ΟΗΕ να «εντείνουν τις προσπάθειές τους και να σταματήσουν τη ροή των όπλων», με πλήρη απαγόρευση της μεταφοράς όπλων στον στρατό της Μιανμάρ, επιβολή των υφιστάμενων απαγορεύσεων και συντονισμένες κυρώσεις.

Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ χρησιμοποίησε εμπορικά στοιχεία για να περιγράψει λεπτομερώς τις μεταφορές όπλων και άλλων αγαθών, όπως πρώτες ύλες για την εγχώρια παραγωγή όπλων της Μιανμάρ, προς τον στρατό μετά το πραξικόπημα, αξίας 406 εκατ. δολαρίων από τη Ρωσία και 267 εκατ. δολαρίων από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων κρατικών οντοτήτων και στις δύο χώρες.

Κρατικές οντότητες στην Ινδία πραγματοποίησαν επίσης μικρότερο όγκο μεταφορών, ενώ εταιρείες στη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη συμμετείχαν επίσης σε μεταφορές προς τον στρατό.

Στρατιωτικό υλικό αξίας περίπου 227 εκατ. δολαρίων προήλθε από τη Rosoboronexport, τον κρατικό εξαγωγέα όπλων της Μόσχας, ο οποίος έχει μεταφέρει μαχητικά SU-30, προμήθειες για τα MiG-29 και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων στη Μιανμάρ, αναφέρει η έκθεση.

Άλλες ρωσικές εταιρείες παρείχαν σειρά από εργαλεία, εξοπλισμό και ανταλλακτικά για οπλικά συστήματα που προμηθεύτηκαν από τη Ρωσία, αναφέρεται στην έκθεση.

«Όπλα που παρέχονται από Ρώσους προμηθευτές έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Μιανμάρ», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Άντριους δήλωσε ότι ενημέρωσε τις χώρες που αναφέρονται στην έκθεση για τα ευρήματά του πριν από τη δημοσίευσή της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v