Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινός βηματισμός ΗΠΑ-ΕΕ για να κοντύνει η κινεζική οικονομία

Ενισχύσουν εργαλεία ασφαλείας απέναντι στην ισχύ του Πεκίνου. Στο προσκήνιο G7 και ΠΟΕ για τον έλεγχο κρίσιμων εξαγωγών. Πρώτος στόχος να αμβλυνθεί η υποβόσκουσα ένταση Ουάσιγκτον-Βρυξελλών για τις πράσινες πριμοδοτήσεις.

Κοινός βηματισμός ΗΠΑ-ΕΕ για να κοντύνει η κινεζική οικονομία

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεσμευτούν να εντείνουν τον συντονισμό τους στη λήψη μέτρων ασφαλείας, όπως οι περιορισμοί στις εξαγωγές, ο έλεγχος εξερχόμενων τεχνολογιών και οι έλεγχοι ξένων επενδύσεων, με στόχο την καταπολέμηση του οικονομικού καταναγκασμού τους από χώρες όπως η Κίνα.

Οπως αναφέρει προσχέδιο συμπερασμάτων της τέταρτης συνόδου του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC) που θα συνέλθει εντός του μήνα, και το οποίο επικαλείται το Bloomberg, τα εν λόγω θέματα θα προωθηθούν στους κόλπους της G7 και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι δυτικοί σύμμαχοι προσπαθούν να διαμορφώσουν κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης οικονομικής επιρροής του Πεκίνου, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εφοδιαστικές αλυσίδες, που εξαρτώνται ιδιαίτερα από την Κίνα.

Η συνάντηση των ηγετών της G7 αυτό τον μήνα έχει στόχο να στείλει ένα μήνυμα στην Κίνα, ανακοινώνοντας μια κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του οικονομικού καταναγκασμού, που πιθανώς όμως δεν θα περιλαμβάνει απτές δράσεις πέρα από ανταλλαγές πληροφοριών.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα δεσμευτούν «να συνεχίσουν τον συντονισμό τους για τον έλεγχο των εξαγωγών και τη συνεργασία τους για την αξιολόγηση των επενδύσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν, μεταξύ άλλων, οι πολιτικές και πρακτικές εκτός αγοράς και ο οικονομικός καταναγκασμός», σύμφωνα με το προσχέδιο που βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.

Η δήλωση υπογραμμίζει τις ανησυχίες ΗΠΑ και ΕΕ σχετικά με τη χρήση οικονομικού εξαναγκασμού προκειμένου να «παρακινηθεί ή να επηρεαστεί μια ξένη κυβέρνηση ώστε να λάβει ή να μη λάβει μια απόφαση ή δράση για την επιτυχία ενός στρατηγικού ή πολιτικού στόχου».

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα επικρίνει την απόφαση της Κίνας να μπλοκάρει τις εξαγωγές της Λιθουανίας μετά την απόφαση της χώρας το 2021 να ανοίξει εμπορικό γραφείο της Ταϊβάν στο Βίλνιους. Η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου, με αποτέλεσμα τη μείωση των εξαγωγών της Λιθουανίας προς την Κίνα κατά 75%.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει διμερή δέσμευση για συντονισμό των προσπαθειών που σχετίζονται με τους ελέγχους των εξαγωγών και των επενδύσεων ιδίως όσον αφορά τους ημιαγωγούς (μικροτσίπ) και άλλες ευαίσθητες τεχνολογίες που θέτουν κινδύνους εθνικής ασφάλειας. Οι δύο πλευρές θέλουν, επίσης, να διασφαλίσουν τη «συνεπή εφαρμογή» και μη παράκαμψη των κυρώσεων, καθώς και να συνεργαστούν με τρίτες χώρες προκειμένου να ανακόψουν την κυκλική μεταφορά «ευαίσθητων» αγαθών σε Ρωσία και Λευκορωσία.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και να εργαστούμε με άλλα κράτη για την ενίσχυση των αποτελεσματικών και υπεύθυνων ελέγχων των εξαγωγών, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κακή χρήση και η παράνομη εκτροπή τεχνολογιών κρίσιμων για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής», ανέφερε το προσχέδιο του εγγράφου.

Εμπορικό ισοζύγιο αγαθών ΕΕ-Κίνας το 2022 

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διατλαντικών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και η ΕΕ στοχεύουν να εξειδικεύσουν τα οικονομικά μέτρα τους στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας στη Σουηδία στις 30-31 Μαΐου.

Οι δύο πλευρές σχεδιάζουν, επιπλέον, να αποκαλύψουν σειρά διμερών συμφωνιών που σχετίζονται με τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης μιας δήλωσης βέλτιστων πρακτικών για τις πράσινες δημόσιες προμήθειες, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις διμερείς συνομιλίες, ωστόσο παραμένει αβέβαιο εάν οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε μια κρίσιμη συμφωνία για τα ορυκτά, που θα βοηθούσε να αμβλυνθούν οι διατλαντικές εντάσεις που υποβόσκουν αναφορικά με τις αμερικανικές επιδοτήσεις στην πράσινη ενέργεια.

Το έγγραφο αντικατοπτρίζει αυτή την αβεβαιότητα περιλαμβάνοντας δυνατότητα πρόβλεψης λεπτομερειών σχετικά με πιθανή συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά, επιτρέποντας ουσιαστικά στις εταιρείες της ΕΕ να επωφεληθούν από ορισμένα οφέλη που προβλέπει ο αντίστοιχος νόμος στις ΗΠΑ, επονομαζόμενος νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού που περιλαμβάνει πρόνοιες για 50 ορυκτά που ορίζονται ως κρίσιμα.

Η κοινή δήλωση περιέχει διάφορες επιπλέον διατάξεις διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα προηγμένης τεχνολογίας και αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών.

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι δύο πλευρές έχουν δημιουργήσει έναν «κοινό μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης» για διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών, καθώς και έναν μηχανισμό διαφάνειας για την αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη δημόσια υποστήριξη.

Το προσχέδιο σημειώνει επίσης ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί να αποφύγουν μια κούρσα κρατικών επιδοτήσεων σε ημιαγωγούς εγχώριας κατασκευής, που θα όξυνε τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Το έγγραφο περιλαμβάνει, τέλος, σχέδια για τη δημιουργία υπερατλαντικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών για άλλες σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογιστές, η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, η τρισδιάστατη εκτύπωση και τα ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έκτης γενιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v