Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HRW: Απάνθρωπη η νέα νομοθεσία της Ιταλίας για το μεταναστευτικό

Αυστηροποιούνται οι ποινές φυλάκισης για τους διακινητές, ενώ περιορίζεται το δικαίωμα των μεταναστών να λαμβάνουν άσυλο. Για καταστροφικές συνέπειες κάνει λόγο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

HRW: Απάνθρωπη η νέα νομοθεσία της Ιταλίας για το μεταναστευτικό

Η νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε στην Ιταλία και η οποία περιορίζει το δικαίωμα των μεταναστών να λαμβάνουν άσυλο είναι καταπιεστική και απάνθρωπη, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι κατήρτησε το νομοσχέδιο αυτό έπειτα από ένα ναυάγιο στη νότια Ιταλία τον Φεβρουάριο, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 90 μετανάστες.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για τους διακινητές αλλά περιορίζει και το δικαίωμα των μεταναστών να λαμβάνουν άδειες παραμονής «ειδικής προστασίας».

«Ο νέος νόμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες στα δικαιώματα των μεταναστών, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους να ζητούν προστασία, να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες για την παροχή ασύλου και να χαίρουν ελευθερίας κινήσεων», τόνισε το HRW.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει σημειώσει ότι με το προηγούμενο σύστημα γίνονταν καταχρήσεις, επισημαίνοντας ότι το 2022 οι αρχές έδωσαν 10.506 άδειες παραμονής ειδικής προστασίας, έναντι 7.494 αδειών παραμονής με καθεστώς πρόσφυγα και 7.039 αδειών βάσει ενός άλλου καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Παράλληλα ο νόμος προβλέπει την αναστολή των χρηματοδοτούμενων από το κράτος μαθημάτων ιταλικών για τους μετανάστες και καταργεί τις νομικές υπηρεσίες στα επίσημα κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει εξηγήσει ότι θέλει να κατευθύνει πόρους στους μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία μέσω νόμιμων οδών.

«Αντί να προσφέρει μια λογική, ανθρώπινη απάντηση στην αύξηση των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, η νέα νομοθεσία εντείνει την εστίαση της κυβέρνησης στην αποτροπή και την ποινικοποίηση», εκτίμησε το HRW.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v