Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σολτς: Η Κίνα ενεργεί περισσότερο ως αντίπαλος παρά ως εταίρος

Η ΕΕ πρέπει να μιλήσει με "μία φωνή" για αρκετά ζητήματα, όπως οι δεσμοί με την Κίνα, εάν θέλει να παίξει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο, είπε ο Γερμανός καγκελάριος. Να αντιμετωπίζουμε την Κίνα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με λιγότερο "βελούδινο άγγιγμα", ζήτησε ο ΥΠΟΙΚ.

Σολτς: Η Κίνα ενεργεί περισσότερο ως αντίπαλος παρά ως εταίρος

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Πεκίνου ότι ενεργεί όλο και περισσότερο ως αντίπαλος και ανταγωνιστής παρά ως εταίρος.

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο για τον εορτασμό της "Ημέρας της Ευρώπης", παρουσίασε το όραμά του για ένα μεταρρυθμισμένο και διευρυμένο ευρωπαϊκό μπλοκ που πρέπει να μιλήσει με "μία φωνή" για ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών με την Κίνα, εάν θέλει να παίξει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο.

Την ίδια στιγμή, μια προσέγγιση «με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» έναντι της Κίνας ζητά ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μετά την ακύρωση από την κινεζική πλευρά της προγραμματισμένης για αύριο επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το κινεζικό υπουργείο ακύρωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο την πρόσκληση που είχε απευθύνει προς τον κ. Λίντνερ, επικαλούμενο «λόγους προγραμματισμού». Η επίσκεψη είχε ως στόχο την προετοιμασία των γερμανο-κινεζικών διαβουλεύσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 20 Ιουνίου στο Βερολίνο και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ήταν καθ' οδόν προς τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7), το Σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο κ. Λίντνερ δήλωσε στον ιστότοπο «The Pioneer» ότι η Γερμανία χρειάζεται μια νέα προσέγγιση σχετικά με την Κίνα, «με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό και με λιγότερο "βελούδινο άγγιγμα"», τονίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις δεν πρέπει να βασίζονται μόνο στις οικονομικές συναλλαγές. «Χρειαζόμαστε καλύτερη ισορροπία από ό,τι στο παρελθόν, όταν εστιάζαμε υπερβολικά στην οικονομία. Και όταν υπάρχει ένταση στα θέματα αξιών, το κλειδί είναι η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε.

Αναφερόμενος στα αιτήματα για «αποσύνδεση» της γερμανικής οικονομίας από την κινεζική αγορά, ο Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι «παρά τον συστημικό ανταγωνισμό μας, θα ήταν αφελές για την οικονομική μας ανάπτυξη να πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε απλώς να αποσυνδεθούμε».

Η πραγματική αιτία της ακύρωσης της επίσκεψης από την κινεζική πλευρά θεωρείται ότι ενδεχομένως σχετίζεται με το κόμμα του υπουργού Οικονομικών, τους Φιλελεύθερους (FDP), καθώς πρόσφατα η φιλελεύθερη υπουργός Παιδείας Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ επισκέφθηκε την Ταϊβάν, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια του Πεκίνου. Και ο ίδιος ο κ. Λίντνερ όμως επέκρινε πρόσφατα τη στάση της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενώ υποστήριξε ανοιχτά ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκάνγκ συναντάται στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Σολτς: Λύση στο μεταναστευτικό με «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

Απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου μίλησε για λύση στο μεταναστευτικό με «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

«Στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει μία λύση που θα ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά δεν θα είναι επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος αυτή η αλληλεγγύη. Αγωνίζομαι αυτές τις προόδους που πετύχαμε στο σύστημα ασύλου να τις ολοκληρώσουμε πριν από τις ευρωεκλογές και ήταν επίπονη προσπάθεια αυτή στο Συμβούλιο. Ήταν πολύ σημαντική η δική σας συμφωνία πριν από έναν μήνα προς την κατεύθυνση αυτή. Τώρα, θα πρέπει με κάθε δύναμή μας να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια και τη φέρουμε σε πέρας», ανέφερε ο κ. Σολτς.

Ο Γερμανός Καγκελάριος συμπλήρωσε ότι το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς η ΕΕ να απεμπολήσει τις αξίες της.

«Μπορούμε καλύτερα να αξιοποιήσουμε το εξής. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης χρειαζόμαστε επειγόντως εργατικά χέρια και από τρίτες χώρες. Εάν δημιουργήσουμε τέτοια νόμιμη μετανάστευση, τακτοποιημένη και με συμφωνία επανεισδοχής εκείνων των πολιτών που δεν επιτρέπεται να μείνουν, τότε αυτό είναι αμοιβαία επωφελές. Επίσης εδώ χρειαζόμαστε και μέτρα για αποτελεσματική προστασία και φύλαξη των συνόρων, όπως συμφωνήσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο. Έτσι αυξάνεται η αποδοχή μιας πολιτικής μετανάστευσης, ευφυούς συντεταγμένης και ελεγχόμενης», επισήμανε.

Παράλληλα, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στη λήψη περισσότερων αποφάσεων στο Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία στην εξωτερική πολιτική και στα φορολογικά ζητήματα.

«Προς την κατεύθυνση αυτή θα εξακολουθώ να προσπαθώ να πείσω και πραγματικά σας είμαι ευγνώμων για την ευρεία υποστήριξη από τις δικές σας γραμμές και θέλω να πω στους σκεπτικιστές: η ομοφωνία, το 100% δεν σημαίνει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση. Το αντίθετο. Ακριβώς η αναζήτηση και η επιδίωξη και μέσα από αντιπαράθεση πλειοψηφιών και συμμαχιών μάς χαρακτηρίζουν ως δημοκράτες», τόνισε και εστίασε επίσης στον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου στο εσωτερικό της ΕΕ.

Όσον αφορά στην Ουκρανία, ο Γερμανός Καγκελάριος υπογράμμισε ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Τέλος, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι «κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στην εποχή κατά την οποία ίσχυε στην Ευρώπη το δίκαιο του ισχυρού, όταν τα μικρά κράτη έπρεπε να υποτάσσονται στα μεγάλα, όταν η ελευθερία ήταν προνόμιο των λίγων και όχι βασικό, θεμελιώδες δικαίωμα όλων. Η δική μας ΕΕ, με την πολυμορφία, είναι η καλύτερη εξασφάλιση ότι δεν θα επιστρέψει αυτό το παρελθόν και γι' αυτό το μήνυμα της σημερινής 9ης Μαΐου δεν είναι αυτό που ακούγεται από την Μόσχα, αλλά το δικό μας μήνυμα είναι το εξής: Το παρελθόν δεν πρόκειται να θριαμβεύσει σε βάρος του μέλλοντος. Το μέλλον, το δικό μας μέλλον, είναι η ΕΕ».

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BLOOMBERG

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v