Ένα ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας απέκτησε ευαίσθητη τεχνολογία από εταιρείες της ΕΕ για να στηρίξει τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας, αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Το δίκτυο, που δημιουργήθηκε για την προμήθεια αγαθών, από μικροτσίπ μέχρι πυρομαχικά, κατάφερε να αποκτήσει εργαλειομηχανές από τη Γερμανία και τη Φινλανδία παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με την έρευνα.
Η συνεχής ικανότητα της μονάδας να λειτουργεί στην Ευρώπη δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυτικές κυβερνήσεις καθώς προσπαθούν να σταματήσουν την παροχή κρίσιμης τεχνολογίας στη Ρωσία.
Το «δίκτυο Serniya» έχει κατηγορηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι εργάζεται σε «άκρως ευαίσθητες και απόρρητες δραστηριότητες προμηθειών» για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας FSB, συμπεριλαμβανομένης της Διεύθυνσης που ασχολείται με επιστημονικά θέματα, γνωστής ως «Διεύθυνση Τ».
Άλλοι πελάτες περιλαμβάνουν μια υπηρεσία Εξωτερικών του Κρεμλίνου, γνωστή ως SVR, τον κρατικό αμυντικό όμιλο Rostec, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και τη Rosatom, την κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας που είναι υπεύθυνη για το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.
Οι FT διαπίστωσαν ότι μια ρωσική εταιρεία, που ελέγχεται από το ίδιο πρόσωπο που ελέγχει μια οντότητα του δικτύου Serniya που περιγράφεται από τις ΗΠΑ ως «εμπλεκόμενη σε δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», συνέχισε να αγοράζει αντικείμενα από εταιρείες εντός της ΕΕ.
Τα εταιρικά αρχεία, οι δηλώσεις εισαγωγής και οι συνεντεύξεις αποκαλύπτουν ότι η Trading House Treydtuls, εγγεγραμμένη σε μια διεύθυνση σε βιομηχανική περιοχή στη βόρεια Μόσχα, έχει αποκτήσει υλικά αξίας 900.000 δολαρίων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων μικροτσίπ και ειδών για βιομηχανική παραγωγή, κυρίως από την ΕΕ.
Η Treydtuls είναι εγγεγραμμένη στην ίδια διεύθυνση με την Robin Trade, μέρος του δικτύου Serniya, και ανήκει στο ίδιο πρόσωπο, έναν Ρώσο υπήκοο που ονομάζεται Alexey Zibyrov. Ένας δυτικός αξιωματούχος στον οποίο παρουσίασαν τα ευρήματα οι FT επιβεβαίωσε ότι ο Zibyrov, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί ή κατηγορηθεί από τις αρχές των ΗΠΑ, θεωρείται πρόσωπο «ενδιαφέροντος» σε σχέση με τους δεσμούς του με την FSB.
Τα διαθέσιμα τελωνειακά αρχεία, που επιβεβαιώνονται με δεδομένα εισαγωγών που κοινοποιήθηκαν στους FT από τον Maxim Mironov, καθηγητή Οικονομικών στη σχολή IE στη Μαδρίτη, δείχνουν ότι η Robin Trade μετέφερε 12,2 εκατομμύρια δολάρια αγαθών στη Ρωσία έως τον Απρίλιο του 2022, πριν τα έσοδά της πέσουν κατά 90% μετά την επιβολή κυρώσεων.
Καθώς άλλα τμήματα του δικτύου σταμάτησαν τις αγορές λόγω των κυρώσεων, η Treydtuls άρχισε να εισάγει εργαλειομηχανές από μια εταιρεία στη Γερμανία. Τα τελωνειακά αρχεία δείχνουν ότι η Treydtuls μετέφερε 22 τόνους εξοπλισμού από τη Γερμανία στη Ρωσία, δηλωμένης αξίας 554.000 δολαρίων, μέχρι το τέλος του 2022.
Τα τελωνειακά αρχεία δείχνουν επίσης ότι η Treydtuls αγόρασε ταυτόχρονα 253.000 δολάρια πλακέτες ολοκληρωμένων κυκλωμάτων από μια μικρή εταιρεία στη Σιγκαπούρη. Τα αντικείμενα κατασκευάστηκαν από τις αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών Analog Devices, Texas Instruments και Altera και τη γερμανική εταιρεία IC-Haus.
Όλες αυτές οι εταιρείες έχουν σταματήσει τις εξαγωγές τους στη Ρωσία, αυξάνοντας την ανάγκη των ρωσικών κρατικών και στρατιωτικών φορέων να προμηθεύονται προηγμένα ηλεκτρονικά είδη από τρίτες χώρες.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες γνώριζαν ότι είχαν να κάνουν με εταιρεία συνδεδεμένη με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Zibyrov δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού μέσω email από τους FT.
Η εξασφάλιση προηγμένων ηλεκτρονικών και εργαλειομηχανών είναι κρίσιμη για τη Ρωσία, προκειμένου να διατηρήσει το στρατιωτικό-βιομηχανικό της συγκρότημα.
Μια έκθεση του Center for a New American Security τον περασμένο Οκτώβριο ανέφερε ότι η Ρωσία στρέφεται σε «γκρίζες εισαγωγές μέσω της μαύρης αγοράς ή μέσω μιας αλυσίδας εταιρειών που έχουν σχεδιαστεί για να κρύβουν τον τελικό χρήστη». Είναι παρόμοια προγράμματα λαθρεμπορίας με αυτά της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, χωρών που επίσης υπόκεινται σε εκτεταμένες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.