Πιο βαθιά στην ύφεση η μεταποίηση στην ευρωζώνη

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 45,8 τον Απρίλιο από τις 47,3 μονάδες του Μαρτίου. Θετικά νέα από το κόστος πρώτων υλών. Γιατί δεν θα χαλαρώσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Πιο βαθιά στην ύφεση η μεταποίηση στην ευρωζώνη

Η δραστηριότητα των εργοστασίων στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, αν και όχι τόσο, όσο αρχικά αναμενόταν, ενώ το κόστος των πρώτων υλών έκανε τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 45,8 τον Απρίλιο από 47,3 του Μαρτίου, ξεπερνώντας οριακά την προκαταρκτική ένδειξη για 45,5 μονάδες. Ηταν ωστόσο πολύ κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για δέκατο διαδοχικό μήνα. 

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, που τροφοδοτεί έναν σύνθετο PMI που αναμένεται την Πέμπτη, ο οποίος θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, έπεσε κάτω από το ουδέτερο όριο, στο 48,5 από 50,4.

«Αυτή η πτώση είχε αρκετά ευρεία βάση σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, με τους περιφερειακούς δείκτες PMI στη Γαλλία και την Ιταλία να παρουσιάζουν επίσης πτώση της παραγωγής, ενώ η παραγωγή στη Γερμανία και την Ισπανία ήταν σχεδόν στάσιμη», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στη Hamburg Commercial Bank.

Το κόστος των πρώτων υλών, που έκανε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2020 σημαίνει ότι τα εργοστάσια μόλις που αύξησαν τις τιμές τους, αλλά η ζήτηση εξακολουθεί να αποδυναμώνεται. Ο δείκτης τιμών παραγωγής υποχώρησε στο χαμηλό 29 μηνών στις 51,6 μονάδες από 53,4.

Στις 44,5 μονάδες ο δείκτης μεταποίησης στη Γερμανία, σημείο που είναι το πιο χαμηλό από τον Μάιο του 2020. 

Η μεταποιητική δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε λιγότερο από ό,τι είχε αναφερθεί παλαιότερα, καθώς οι μειωμένες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού συνέβαλαν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές των εργοστασίων. Ο ΡΜΙ έφτασε σε χαμηλό τριών μηνών στο 47,8 τον Απρίλιο, σημειώνοντας ωστόσο μια πιο ήπια πτώση από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 46,6 μονάδες.

«Παρόλα αυτά, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν λόγο να χαλαρώσουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο τα στοιχεία ΡΜΙ υπηρεσιών για τον Απρίλιο όσο και τα στοιχεία της Eurostat που είναι διαθέσιμα έως τον Μάρτιο για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν σημαντικές πιέσεις τιμών», πρόσθεσε ο de la Rubia.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, καθώς αγωνίζεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v