Το σχέδιο της Βρετανίας να στείλει μετανάστες στη Ρουάντα είναι παράνομο διότι η χώρα της ανατολικής Αφρικής δεν είναι ασφαλής χώρα, δήλωσαν σήμερα δικηγόροι που εκπροσωπούν ομάδα αιτούντων άσυλο στο Εφετείο του Λονδίνου.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ επιθυμεί να στείλει χιλιάδες μετανάστες στη Ρουάντα, πάνω από 4.000 μίλια μακριά (6.400 χιλιόμετρα), στο πλαίσιο συμφωνίας 140 εκατ. λιρών που επιτεύχθηκε πέρυσι.
Θεωρεί ότι το σχέδιο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την αποτροπή του αριθμού ρεκόρ των αιτούντων άσυλο που φθάνουν σε μικρές βάρκες διαπλέοντας τη Μάγχη από τη Γαλλία, κάτι που ο Σούνακ κατέστησε μια από τις πέντε βασικές προτεραιότητες του.
Ωστόσο, η πρώτη προγραμματισμένη πτήση στη Ρουάντα παρεμποδίστηκε από απόφαση της τελευταίας στιγμής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που επέβαλε ασφαλιστικά μέτρα, αποτρέποντας τις απελάσεις έως ότου ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες στη Βρετανία.
Τον Δεκέμβριο, το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι η πολιτική είναι σύννομη αλλά η απόφαση αυτή αμφισβητείται από αιτούντες άσυλο από χώρες όπως η Συρία, το Σουδάν, το Ιράκ, το Ιράν και το Βιετνάμ μαζί με κάποιες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης πως η Ρουάντα είναι «μια ασφαλής τρίτη χώρα» είναι προβληματικό.
Ο Ραζά Χουσέιν, ένας από τους δικηγόρους, δήλωσε στο Εφετείο στην έναρξη της τετραήμερης ακροαματικής διαδικασίας ότι η Ρουάντα είναι ένα αυταρχικό μονοκομματικό κράτος που δεν ανέχεται την αντιπολίτευση και φυλακίζει, βασανίζει και δολοφονεί τους αντιφρονούντες.
«Απλά θα υπάρξει οποιαδήποτε μορφή αποτρεπτικού παράγοντα εάν μια τρίτη χώρα στην οποία μετακινούνται οι αιτούντες άσυλο είναι μια χώρα στην οποία δεν επιθυμούν να πάνε», δήλωσε ο Χουσέιν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πετύχει ισορροπία μεταξύ της αποτροπής των μεταναστών και της τήρησης των υποχρεώσεων της Βρετανίας αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο, δικηγόροι που εκπροσωπούν τη βρετανική κυβέρνηση τόνισαν ότι η συμφωνία της με της Ρουάντα «υπόκειται σε μια σειρά από ρυθμίσεις παρακολούθησης», συμπεριλαμβανομένων και από τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που παρενέβη στην έφεση. Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, δήλωσαν ότι τα στοιχεία για το σύστημα ασύλου της Ρουάντα είχαν μικρή σχέση καθώς δεν επηρεάζουν το πώς οι αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Βρετανία.
Η Ρουάντα υποστηρίζει ότι οι μετανάστες θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια και η συμφωνία θα τους προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες.
Ο Ίαν Μπάρνετ, ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στην Αγγλία και την Ουαλία και ένας από τους τρεις δικαστές που εξετάζουν την υπόθεση, δήλωσε ότι το θέμα της ασφάλειας της Ρουάντα θα είναι το βασικό ζήτημα.
Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει νέα νομοθεσία που θα απαγορεύει σε οποιονδήποτε που φθάνει με μικρή βάρκα να ζητά άσυλο και θα τους απελαύνει στην πατρίδα τους ή σε μια ασφαλή τρίτη χώρα.
Ο Σούνακ και οι υπουργοί του πιστεύουν ότι θα αυτό θα διαλύσει το 'επιχειρηματικό' μοντέλο των διακινητών ανθρώπων, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι δεν είναι πρακτικό, είναι ανήθικο και δεν θα λειτουργήσει.
Πάνω από 45.000 μετανάστες έφθασαν σε μικρές βάρκες στις νότιες ακτές της Αγγλίας το 2022, αριθμός ρεκόρ, και σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα της περασμένης εβδομάδας, η κυβέρνηση ανέφερε ότι αναμένει πως έως και 56.000 άνθρωποι θα διαπλεύσουν τη Μάγχη φέτος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ