Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στην άνοδο επιτοκίων μόνο αν περιοριστούν οι αυξήσεις στους μισθούς

«Δεν είναι ότι μου αρέσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, αλλά δεν έχω καμία ένδειξη ότι αυτό που κάνουμε, είναι υπερβολικό», τόνισε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης. Κίνδυνος για ασταθή πληθωρισμό από τις γεωπολιτικές κρίσεις, εκτιμά ο Πανέτα της ΕΚΤ.

Φρένο στην άνοδο επιτοκίων μόνο αν περιοριστούν οι αυξήσεις στους μισθούς

Οι επενδυτές υποτιμούν πόσο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης, προειδοποίησε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, επιμένοντας ότι θα συμφωνήσει να σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων μόνο όταν η αύξηση των μισθών αρχίσει να υποχωρεί.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Pierre Wunsch, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο καθορισμού των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στους FT: «Περιμένουμε να μειωθεί η αύξηση των μισθών και ο πληθωρισμός, προτού φτάσουμε στο σημείο όπου μπορούμε να σταματήσουμε».

Η εστίασή του στην αύξηση των μισθών ανεβάζει τον πήχη στις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν, προτού η ΕΚΤ σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων με πρωτοφανή ρυθμό από -0,5% τον περασμένο Ιούλιο σε 3% τον Μάρτιο.

«Δεν θα εκπλαγώ αν πρέπει να πάμε στο 4% κάποια στιγμή», είπε ο Wunsch, υποδεικνύοντας ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από ό,τι αναμένεται από τους επενδυτές, οι οποίοι στοιχηματίζουν στην αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ σε ελαφρώς πάνω από το 3,75%. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια περισσότερο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας, που αμφότερες αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

Αρκετά μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσαν ότι αναμένουν νέα άνοδο των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή του στις 4 Μαΐου, αλλά οι περισσότεροι περιμένουν στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό και τον πληθωρισμό, προτού αποφασίσουν εάν θα επιβραδύνουν την κίνηση σε 25 μονάδες βάσης.

Μερικά μέλη του συμβουλίου ανησυχούν ότι η αναταραχή του τραπεζικού τομέα του περασμένου μήνα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την αναγκαστική διάσωση της Credit Suisse, θα στεγνώσει τον δανεισμό και θα μειώσει την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Όμως ο Wunsch είπε ότι στελέχη βελγικών τραπεζών που συνάντησε την περασμένη εβδομάδα τού είπαν ότι δεν σχεδίαζαν να μειώσουν την προσφορά δανείων ως απάντηση στην αναταραχή.

«Δεν είναι ότι μου αρέσουν οι αυξήσεις επιτοκίων», είπε ο Wunsch, ο οποίος εργάστηκε στην κεντρική τράπεζα του Βελγίου για οκτώ χρόνια πριν αναλάβει επικεφαλής της το 2019 και γίνει ένα από τα πιο επιθετικά μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ, πιέζοντας συχνά για υψηλότερα επιτόκια. «Αλλά δεν έχω καμία απολύτως ένδειξη ότι αυτό που κάνουμε είναι υπερβολικό», πρόσθεσε.

Το ωριαίο κόστος εργασίας στην ευρωζώνη των 20 χωρών αυξήθηκε κατά το ρεκόρ του 5,7% το τέταρτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τον ρυθμό των αυξήσεων των μισθών στις ΗΠΑ. Στο Βέλγιο, μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να συνδέουν επίσημα τους μισθούς με τον πληθωρισμό μέσα από ρήτρες τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, πολλοί εργαζόμενοι έλαβαν αύξηση μισθού 10% στην αρχή της χρονιάς.

Πανέτα (ΕΚΤ): Κίνδυνος για ασταθή πληθωρισμό από τις γεωπολιτικές κρίσεις

Οι παγκόσμιες πολιτικές τριβές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή στην οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, προειδοποίησε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέτα.

«Οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί μπορεί να προκαλέσουν επίμονη αστάθεια παραγωγής και πληθωρισμού, με πολλαπλές επιδράσεις», είπε ο Πανέτα σήμερα Δευτέρα σε ομιλία του, προειδοποιώντας ότι ο λεγόμενος κατακερματισμός μπορεί να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για παράδειγμα, έχει διαταράξει τις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων, με σημαντικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ιταλός αξιωματούχος.

Τα γεωπολιτικά hotspot πολλαπλασιάζονται τελευταία – είτε πρόκειται για τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε για την πιθανότητα σύγκρουσης γύρω από την Ταϊβάν. Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις αρνητικές επιπτώσεις της απο-παγκοσμιοποίησης, την ώρα που πολλές χώρες επιδιώκουν να εφαρμόσουν δαπανηρές πράσινες πολιτικές.

Ο Πανέτα είπε:

  • Οι προσπάθειες για διαφοροποίηση των εισαγωγών και μείωση των ξένων εξαρτήσεων από συγκεκριμένες χώρες ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγικότητα και να περιορίσουν τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από αυτές τις χώρες, οδηγώντας υψηλότερα τα παγκόσμια επιτόκια
  • Οι κινήσεις κεφαλαίων και οι συνθήκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν
  • Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στη διεθνή προσφορά εργασίας μπορεί να επηρεάσουν τη σύνθεση και τη δυναμική των εγχώριων αγορών εργασίας, προκαλώντας αναντιστοιχίες, αλλαγές στις σχέσεις καθορισμού των μισθών και αυξήσεις μισθών μακροπρόθεσμα

«Η εξελισσόμενη φύση της παγκοσμιοποίησης θα μπορούσε να επηρεάσει τη φύση των επιτοκίων», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v