Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν: Το να είσαι σύμμαχος των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι είσαι υποτελής

Η Γαλλία είναι υπέρ του στάτους κβο στην Ταϊβάν και υποστηρίζει την πολιτική της μιας Κίνας, τονίζει ο Γάλλος Πρόεδρος. Πώς σχολιάζει την απόκλιση από τη «γραμμή» των ΗΠΑ.

Μακρόν: Το να είσαι σύμμαχος των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι είσαι υποτελής

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι το να είσαι "σύμμαχος" των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι είσαι "υποτελής" υποστηρίζοντας πλήρως επίμαχες δηλώσεις που έκανε για την Ταϊβάν.

"Το να είσαι σύμμαχος δεν σημαίνει ότι είσαι υποτελής, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις το δικαίωμα να σκεφθείς μόνος", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Άμστερνταμ. "Η Γαλλία είναι υπέρ του στάτους κβο στην Ταϊβάν", "υποστηρίζει την πολιτική της μιας Κίνας και την αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης της κατάστασης", πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό μέσο Politico και την εφημερίδα Les Echos, ο Μακρόν είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παράσυρσης σε μια κρίση για την Ταϊβάν. Σε περίπτωση σύγκρουσης για την Ταϊβάν, '"το χειρότερο θα ήταν εμείς, οι Ευρωπαίοι, να μετατραπούμε σε ακόλουθους" και "να προσαρμοστούμε στους αμερικανικούς ρυθμούς και στην κινεζική υπεραντίδραση", είχε δηλώσει ο Μακρόν, τασσόμενος υπέρ μιας "στρατηγικής αυτονομίας" της ΕΕ.

Γάλλος διπλωμάτης: Ο Μακρόν δεν ζητά συγγνώμη για τις δηλώσεις του

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν απολογείται για τις δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη που έδωσε στην Κίνα στο Politico και την Les Echos, δήλωσε υψηλόβαθμος Γάλλος διπλωμάτης σε δημοσιογράφους την Τετάρτη. 

Στη συνέντευξη ο Μακρόν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να παρασυρθούν οι ευρωπαϊκές χώρες σε μια κρίση στην Ταϊβάν. 

Η ουσία όσων είπε ο Μακρόν ήταν ξεκάθαρη και η θέση του για την Ταϊβάν και την Κίνα δεν έχει αλλάξει, πρόσθεσε ο διπλωμάτης σύμφωνα με το Reuters. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μακρόν συμφωνεί με τον Μπάιντεν για την Ταϊβάν αλλά δεν συμφωνεί με την στρατηγική της ηγεσίας του Κογκρέσου να χρησιμοποιείται η Ταϊβάν για την άσκηση πίεσης στην Κίνα. 

O Γάλλος διπλωμάτης σημείωσε ακόμα ότι ο Μακρόν διαμήνυσε στον Σι Τζινπίνγκ κατά την επίσκεψή του στην Κίνα ότι επιθυμεί να επιλυθεί ειρηνικά το ζήτημα της Ταϊβάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v