Υεμένη: Τους Χούτι συναντά ο Σαουδάραβας πρέσβης για εκεχειρία

Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τη διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων και να αναζητήσουμε διαύλους επικοινωνίας για να επιτευχθεί μια διαρκής και παγκόσμια λύση στις εχθροπραξίες, τόνισε ο Σαουδάραβας διπλωμάτης.

Υεμένη: Τους Χούτι συναντά ο Σαουδάραβας πρέσβης για εκεχειρία

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, Μοχάμεντ Αλ Τζάμπερ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ταξίδεψε στη Σαναά, την πρωτεύουσα που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι, για να «σταθεροποιήσει την εκεχειρία» και να προωθήσει τον διάλογο με στόχο τον τερματισμό της οκταετούς σύγκρουσης, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Επισκέπτομαι τη Σαναά, μαζί με μια αντιπροσωπεία των αδελφών μας από το Σουλτανάτο του Ομάν για να σταθεροποιήσουμε την εκεχειρία και την κατάπαυση του πυρός», έγραψε ο Μοχάμεντ Αλ Τζάμπερ στο Twitter. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο των σαουδαραβικών αρχών σχετικά με την επίσκεψη.

Ο Σαουδάραβας διπλωμάτης είπε επίσης ότι προσπαθεί «να υποστηρίξει τη διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων και να διερευνήσει τρόπους διαλόγου μεταξύ των πλευρών της Υεμένης για να επιτευχθεί μια διαρκής και παγκόσμια πολιτική λύση».

Η επίσκεψη της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας στη Σαναά, συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία μεσολαβητών από το Ομάν, αποτελεί μέρος των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι και της κυβέρνησης της Υεμένης, που υποστηρίζεται από το 2015 από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Μια εκεχειρία συμφωνήθηκε πριν από ένα χρόνο στην Υεμένη και τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τότε, αλλά δεν ανανεώθηκε επίσημα όταν έληξε τον περασμένο Οκτώβριο.

Το Ριάντ, που προσπαθεί να βγει από τον πόλεμο, συζητά με τους αντάρτες Χούτι έναν οδικό χάρτη για μια εξάμηνη εκεχειρία, ακολουθούμενες από διαπραγματεύσεις για μια διετή «μετάβαση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή το Σαββατοκύριακο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Την Κυριακή, ο Μοχάμεντ Αλ Τζάμπερ μίλησε με τον πολιτικό ηγέτη των ανταρτών, Μαχντι Αλ Μαχσατ. Αξιωματούχοι των Χούτι δήλωσαν ότι συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη τους, Αμπντέλ Μάλεκ Χούθι, αλλά οι σαουδαραβικές αρχές δεν το επιβεβαίωσαν.

Η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ των δύο μεγάλων περιφερειακών αντιπάλων, του σιιτικού Ιράν και της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, τροφοδότησε ελπίδες για άμβλυνση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου που υφίσταται μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Σαουδάραβας αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι η συμφωνία μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης, που επιτεύχθηκε στις 10 Μαρτίου στο Πεκίνο, περιελάμβανε «συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την Υεμένη» και ότι το βασίλειο ζήτησε από την Ισλαμική Δημοκρατία να σταματήσει «να προμηθεύει όπλα στους αντάρτες Χούτι».

Πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία τον Απρίλιο του 2022, η Σαουδική Αραβία υπέστη μια σειρά επιθέσεων από τη γειτονική Υεμένη, με στόχο ιδιαίτερα τις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις.

Οι συνομιλίες με τους Χούτι δείχνουν ότι «η στρατηγική προτεραιότητα του Ριάντ είναι η αποκλιμάκωση στα σύνορα με τους αντάρτες Χούτι και όχι μια διαρκής αποκλιμάκωση μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών στην Υεμένη, η οποία εξακολουθεί να φαίνεται (…) πολύ περίπλοκη» σχολίασε η Ελεονωρα Αρντεμάγκνι από το Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών.

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες Χούτι μπορούν «να δείξουν την πολιτική δύναμη (…) που έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα», ενισχύοντας, ταυτόχρονα, τη θέση τους πριν από πιθανές ενδοϋεμενικές συνομιλίες, πρόσθεσε ο ειδικός στα προβλήματα της Υεμένης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Υεμένης, η νέα εκεχειρία θα λάβει υπόψη τις μακροχρόνιες απαιτήσεις των ανταρτών, ξεκινώντας με την άρση του εναέριου και θαλάσσιου αποκλεισμού που επέβαλε ο σαουδαραβικός στρατός, εμποδίζοντας τα αεροδρόμια και τα λιμάνια που ελέγχονται από τους αντάρτες να λειτουργούν χωρίς την έγκριση του Ριάντ.

Ένα άλλο αίτημα: η πληρωμή από την κυβέρνηση, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού πλούτου, των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται σε περιοχές που κατέχουν οι Χούτι.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v