Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας παρέμεινε βαθιά στο κόκκινο τον Φεβρουάριο, ένα βασικό πρόβλημα για την οικονομία καθώς η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει υπό έλεγχο τη λίρα και τον πληθωρισμό ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα.
Το έλλειμμα στην ευρύτερη μέτρηση του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών ήταν 8,78 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η τουρκική κεντρική τράπεζα, περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι. Συγκρίνεται με έλλειμμα ρεκόρ τον Ιανουάριο που αναθεωρήθηκε σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια και ένα χάσμα 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο του 2022, σημειώνει το Bloomberg.
Με την Τουρκία να ταλαιπωρείται εδώ και καιρό από τις εμπορικές ανισορροπίες, ο Ερντογάν οραματίζεται την οικονομία να δημιουργεί πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών αυξάνοντας τις εξαγωγές χάρη στο αδύναμο νόμισμα. Όμως ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει ωθήσει στα ύψη τις τιμές της ενέργειας, ενώ οι εξαγωγές δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν με τις εισαγωγές.
Οι δύο βασικοί παράγοντες του ελλείμματος ήταν οι αγορές ενέργειας και χρυσού, καθώς τα νοικοκυριά στρέφονται όλο και περισσότερο στο πολύτιμο μέταλλο για να προστατευτούν από τον πληθωρισμό που ανέβηκε πάνω από 85% πέρυσι.
Αν και η Τουρκία περιόρισε ορισμένες εισαγωγές χρυσού μετά τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου, οι καθαρές μη νομισματικές εισαγωγές του πολύτιμου μετάλλου έφτασαν σχεδόν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, έδειξαν τα στοιχεία της Δευτέρας.
Ενώ ο πληθωρισμός μαζεύεται οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι στο τέλος του έτους θα είναι πάνω από 40%, ή οκτώ φορές υψηλότερος από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Ο κλάδος των υπηρεσιών κατέγραψε πλεόνασμα 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω των εσόδων από τον τουρισμό. Οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου είχαν καθαρή εισροή 240 εκατομμυρίων δολαρίων.