Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Ισραήλ με φόντο τη Δικαιοσύνη

(vid) Χιλιάδες διαμαρτύρονται ενάντια στα σχέδια Νετανιάχου για δικαστική μεταρρύθμιση και την απόλυση του υπ. Αμυνας που ζήτησε την αναστολή της. Διχασμένη η κυβέρνηση.

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Ισραήλ με φόντο τη Δικαιοσύνη

Σε βαθιά κρίση βυθίστηκε το πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ, με τη σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να αντιμετωπίζει τεράστιες διαμαρτυρίες και χιλιάδες διαδηλωτές που αντιδρούν στα έντονα αμφισβητούμενα σχέδιά της για αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, την ώρα που τα μέλη του συνασπισμού του να διχάζονται βαθιά για το αν θα υποχωρήσουν ή όχι.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους αφότου ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απέλυσε τον υπουργό Άμυνας επειδή προέτρεψε σε καθυστέρηση της δικαστικής μεταρρύθμισης, προειδοποιώντας ότι αποτελούσε «απειλή» για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Η αντίσταση εντάθηκε σήμερα Δευτέρα, με τον πρόεδρο του Ισραήλ να εκλιπαρεί την κυβέρνηση να αναστείλει τη μεταρρύθμιση, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας να απειλεί με απεργία και οι εξερχόμενες πτήσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν της χώρας να αναστέλονται αφού οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Καθώς η δημόσια οργή αυξανόταν, η κυβέρνηση του Νετανιάχου, που θεωρείται ευρέως ως η πιο δεξιά στην ισραηλινή Ιστορία, ήταν βαθιά διχασμένη ως προς το πώς να απαντήσει στις αυξανόμενες αντιδράσεις.

Μια κοινοβουλευτική επιτροπή που ελέγχεται από έναν από τους κύριους αρχιτέκτονες της δικαστικής αναθεώρησης συνήλθε σήμερα Δευτέρα για να προωθήσει μέρος της νομοθεσίας, ενώ ο υπερεθνικιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir επέμεινε ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να παραδοθεί στην αναρχία».

Ωστόσο, άλλα πρόσωπα του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων τριών υπουργών, ζήτησαν δημόσια να σταματήσει. «Η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη και θα την πραγματοποιήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Nir Barkat. «Αλλά όχι με το τίμημα ενός εμφυλίου πολέμου».

Η μάχη για τις προτάσεις, που θα αποδυνάμωναν σημαντικά τις εξουσίες του δικαστικού σώματος, έχει βυθίσει το Ισραήλ σε μια κλιμακούμενη πολιτική κρίση, ανησυχώντας τους επενδυτές, όπως και τους συμμάχους του και πυροδοτώντας το μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυριών εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog έκανε σήμερα έκκληση στον Νετανιάχου να υποχωρήσει, προειδοποιώντας ότι «όλη η χώρα έχει κατακλυστεί από βαθιά ανησυχία».

«Για χάρη της ενότητας του λαού του Ισραήλ, για χάρη της απαραίτητης ευθύνης, σας καλώ να σταματήσετε αμέσως τη νομοθετική διαδικασία», είπε.

Τα σχόλιά του ήρθαν μετά από εκφράσεις ανησυχίας από τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να προτρέπει τους Ισραηλινούς πολιτικούς να αποκλιμακώσουν την κρίση.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους Ισραηλινούς ηγέτες να βρουν έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του».

Μαζικές διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται στο Ισραήλ κάθε εβδομάδα από τότε που η κυβέρνηση αποκάλυψε τα σχέδιά της τον Ιανουάριο ενώ  ξέσπασαν ξανά το βράδυ της Κυριακής μετά την απόλυση του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant από τον Νετανιάχου, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της σκληροπυρηνικής κυβέρνησής του που τάχθηκε κατά της αναθεώρησης.

Οι υποστηρικτές λένε ότι οι αλλαγές - που θα δώσουν στην κυβέρνηση και τους συμμάχους της μεγαλύτερο έλεγχο στον διορισμό των δικαστών και θα περιορίσουν την ικανότητα του ανώτατου δικαστηρίου να καταρρίπτει νόμους - είναι απαραίτητες για να χαλιναγωγηθεί ένα ακτιβιστικό δικαστικό σύστημα που έχει προωθήσει μια κομματική αριστερή ατζέντα.

Ωστόσο, οι επικριτές βλέπουν την αναθεώρηση ως θεμελιώδη απειλή για τους ελέγχους και τις ισορροπίες του Ισραήλ, η οποία θα αποδυναμώσει την προστασία των μειονοτήτων, θα ενθαρρύνει τη διαφθορά και θα βλάψει την οικονομία.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 150 τοποθεσίες την Κυριακή, με χιλιάδες να αποκλείουν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Τελ Αβίβ και άλλους να συγκρούονται με την αστυνομία έξω από την κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Η έκρηξη οργής έχει φτάσει και στον στρατό, με όλο και περισσότερους εφέδρους να απειλούν να μην παρουσιαστούν για εκπαίδευση, πυροδοτώντας φόβους ότι οι δυνατότητες του στρατού υπονομεύονται.

Εν τω μεταξύ, ο συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, η οποία κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση. Η πρόταση μομφής καταψηφίσθηκε από 59 βουλευτές, ενώ 53 ψήφισαν υπέρ.

Αναβλήθηκε η ανακοίνωση Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωσή του για την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης, εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Νωρίτερα σήμερα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 είχε αναφέρει ότι ο Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει στις 10:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) την αναστολή της μεταρρύθμισης. Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου.

Κλειστά λιμάνια και αεροδρόμια, γενική απεργία από τους γιατρούς

Δύο μεγάλα λιμάνια του Ισραήλ, τα Χάιφας και Ασντότ ανακοίνωσαν παύση εργασίας μετά την ανακοίνωση του συνδικάτου Histadrut για κήρυξη γενικής απεργίας άμεσα.

Από το πρωί, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν συμμετέχουν στην γενική απεργία, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται οι πτήσεις.

Η Ιατρική Ενωση του Ισραήλ κήρυξε επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v