Ελβετίδα ΥΠΟΙΚ: «Σκίσαμε» το πρωτόκολλο για να αποσοβήσουμε κρίση μεγατόνων

Το ρυθμιστικό πλαίσιο για τράπεζες «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» δεν λειτουργεί στην πράξη, είπε η Κέλερ-Σούτερ, μετά την εμπειρία της Credit Suisse. «Το κραχ δεν είναι στιγμή για πειραματισμούς».

Ελβετίδα ΥΠΟΙΚ: «Σκίσαμε» το πρωτόκολλο για να αποσοβήσουμε κρίση μεγατόνων

Δεν λειτουργεί το παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για όσες τράπεζες είναι «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν», το οποίο δημιουργήθηκε μετά την κρίση του 2008, προειδοποιεί η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Καρίν Κέλερ-Σούτερ με την εμπειρία της Credit Suisse στην πλάτη της.

Σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, η υπουργός, που έσπευσε ως καθ' ύλην αρμόδια να διασώσει την Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως, με βάση τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης που έχει θεσπίσει η ρυθμιστική αρχιτεκτονική για τις μεγάλες τράπεζες, θα είχε «πυροδοτηθεί μια διεθνής οικονομική κρίση».

Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια και οι πρόσθετοι ρυθμιστικοί κανόνες επί κινδύνω αποτελούν χρήσιμα εργαλεία πλοήγησης σε περιόδους πίεσης, δήλωσε, αλλά εν μέσω πραγματικής κρίσης αποδεικνύονται ανεπαρκή για μια εύρυθμη διάσωση ή εκκαθάριση μεγάλης τράπεζας.

«Προσωπικά, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια παγκοσμίως ενεργή μεγάλη συστημική τράπεζα απλώς δεν μπορεί να εκκαθαριστεί σύμφωνα με το σχέδιο», είπε η Κέλερ-Σούτερ. «Νομικά θα ήταν δυνατό. Στην πράξη, ωστόσο, η οικονομική ζημιά θα ήταν σημαντική».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο «προφανώς δεν ήταν στιγμή για πειραματισμούς», πρόσθεσε στην πρώτη της συνέντευξη μετά το ξέσπασμα της κρίσης. «Το κραχ της Credit Suisse θα έσυρε κι άλλες τράπεζες στην άβυσσο».

Η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών, η οποία ανέλαβε τη θέση της στα τέλη Δεκεμβρίου, είπε ότι οι ανησυχίες για τη ρευστότητα της Credit Suisse ήταν η πρώτη της ερώτηση μόλις ανέλαβε καθήκοντα, γράφουν οι Financial Times.

Η Keller-Sutter βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων έκτακτης ανάγκης, εκπροσωπώντας το κυβερνών Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας, σε συντονισμό με την κεντρική τράπεζα της χώρας και τη ρυθμιστική αρχή Finma.

Το σχέδιο διάσωσης, στο πλαίσιο του οποίου η τράπεζα εξαγοράστηκε από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της UBS, έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις κυρίως λόγω της απόφασης της Finma να εξαλείψει 16 δισ. ελβετικά φράγκα μετατρέψιμων ομολόγων.

Η εξαγορά από την UBS ήταν η μόνη βιώσιμη επιλογή και η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να διευκολύνει τη συμφωνία, επιδιώκοντας να μειώσει το βάρος για τους Ελβετούς φορολογούμενους, είπε η υπουργός.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έδειξε, ωστόσο, ότι τα τρία τέταρτα των Ελβετών εναντιώνονται στη νέα τραπεζική οντότητα, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση υπερέβη τις εξουσίες της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v