Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν (φωτο) δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να μελετά την πιθανότητα να αναπτύξει οπλισμένη δύναμη στην Αϊτή, χώρα όπου η δράση συμμοριών έχει μετατραπεί σε γάγγραινα, προσθέτοντας πως το ζήτημα επρόκειτο να τεθεί στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την επίσημη επίσκεψή του στον Καναδά με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
«Γίνονται συζητήσεις στον ΟΗΕ για ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης κάποιου είδους, συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουμε ενεργά», είπε ο κ. Μπλίνκεν, που εκφράστηκε ενώπιον της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες με την καναδική κυβέρνηση για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, καθώς και σε συνεργασία με άλλα κράτη, της CARICOM (σ.σ. της Καραϊβικής) και της περιοχής, για να το υποστηρίξουμε αυτό», πρόσθεσε.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφθασε χθες βράδυ στον Καναδά και σήμερα θα έχει συνομιλίες κυρίως με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Η ιδέα να αναπτυχθεί διεθνής οπλισμένη δύναμη για να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής, χώρας βυθισμένης σε πολυδιάστατη κρίση —πολιτική, ασφαλείας, οικονομική, δημόσιας υγείας— συζητείται εδώ και μήνες, αλλά χωρίς να έχει υπάρξει κάτι απτό μέχρι σήμερα. Το φθινόπωρο του 2022, το ζήτημα χαρακτηριζόταν επείγον από τον ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ λένε πως είναι διατεθειμένες να υποστηρίξουν μια τέτοια δύναμη, αλλά όχι να τεθούν επικεφαλής της.
Η συζήτηση για την ανάπτυξη ξένης δύναμης ανακινεί οδυνηρές μνήμες για πολλούς Αϊτινούς. Στη χώρα είχαν δράση ήδη αμερικανικά, γαλλικά και καναδικά στρατεύματα, καθώς και αποστολές κυανόκρανων του ΟΗΕ — μια από τις οποίες μετέφερε στη χώρα της Καραϊβικής το βακτήριο που προκαλεί τη χολέρα, προκαλώντας επιδημία η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 10.000 πολίτες.
Τουλάχιστον 530 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πολλοί από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών, και άλλοι σχεδόν 280 έχουν απαχθεί από τις συμμορίες που λυμαίνονται με απόλυτη ατιμωρησία την Αϊτή από την αρχή της χρονιάς, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα να αναπτυχθεί το ταχύτερο διεθνής ειδική δύναμη.
Η βία αναγκάζει δεκάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως ως τα μέσα Μαρτίου, είχαν εκτοπιστεί 160.000 άνθρωποι εντός της χώρας και βρίσκονταν σε επισφαλή κατάσταση. Το ένα τέταρτο από αυτούς ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, με πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, σε τρεχούμενο νερό ή αποχέτευση.
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Αϊτής, με άλλα λόγια 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι, δυσκολεύεται να τραφεί, προειδοποίησε εξάλλου χθες Πέμπτη το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), τονίζοντας πως ο αριθμός αυτός τριπλασιάστηκε από το 2016.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε να επέμβουμε όταν το εύρος του προβλήματος μεταφραστεί σε θανάτους, διότι ακριβώς αυτό θα συμβεί», τόνισε ο Ζαν-Μαρτέν Μπάουερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του προγράμματος του ΠΕΠ με έδρα τη Ρώμη.
Ο αλματωδώς αυξανόμενος πληθωρισμός κάνει αδύνατο για εκατομμύρια Αϊτινούς να αγοράσουν βασικά προϊόντα διατροφής. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Αϊτή είναι ανάμεσα στις δέκα χώρες του κόσμου που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα.
Ο υποσιτισμός πλήττει ειδικά τα παιδιά, που είναι εξάλλου εξαιρετικά ευάλωτα σε ασθένειες όπως η χολέρα.
Για να αντιμετωπιστεί η κρίση, το ΠΕΠ λέει πως θα χρειαστεί 125 εκατομμύρια δολάρια τους επόμενους έξι μήνες.
«Χρειαζόμαστε απελπιστικά αύξηση των χρηματοδοτήσεων και να πολιτική βούληση. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει να ενσκήψει καταστροφή προτού επέμβει», επέμεινε ο κ. Μπάουερ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ