Πόσο επηρεάζονται οι ευρωπαϊκές start-ups από την τραπεζική κρίση

Με διπλάσιο τραπεζικό δανεισμό το 2022, που ξεπέρασε τα 30 δισ. ευρώ, οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στην Ευρώπη αγωνιούν για το χρηματοοικονομικό τους μέλλον. Ο αντίκτυπος από τις υποθέσεις SVB και Credit Suisse.

Πόσο επηρεάζονται οι ευρωπαϊκές start-ups από την τραπεζική κρίση

Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις διπλασίασαν το ποσό του χρέους που ανέλαβαν πέρυσι, μένοντας όλο και πιο εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση που μπορεί να αποδειχθεί προβληματική στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Τα χρέη τους στην Ευρώπη έφτασαν τα 30,5 δισ. ευρώ πέρυσι, έναντι 15,9 δισ. ευρώ το 2021, αφού η παγκόσμια τεχνολογική ύφεση δυσχέρανε την άντληση νέων μετοχών, σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας GP Bullhound. Αυτό ήταν σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής χρηματοδότησης που συγκέντρωσαν την εν λόγω περίοδο, αναφέρει η έκθεση.

Οι ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες start-ups στράφηκαν περισσότερο σε δάνεια από επενδυτικές εταιρείες, τράπεζες και Δημόσιο, καθώς οι εισαγωγές σε χρηματιστήρια και οι τεράστιοι γύροι χρηματοδότησης έκλεισαν το 2022. Ωστόσο, οι συνέπειες από την πρόσφατη κατάρρευση της SVB, η οποία ήταν σημαντικός αιμοδότης επιχειρηματικού χρέους, τώρα απειλεί επίσης τη διαθεσιμότητα αυτής της πηγής χρηματοδότησης.

Η GP Bullhound είναι «επιφυλακτικά θετική» ότι η τάση δανεισμού τεχνολογικών εταιρειών στο τελευταίο στάδιο θα συνεχιστεί και μετά την πτώση της SVB, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι τράπεζες εξετάζουν τώρα τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, όπως θα έπρεπε στο παρελθόν», δήλωσε σε συνέντευξή της η Olya Klueppel, συνεργάτιδα της GP Bullhound και επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης.

Η Klueppel είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.

Πέρυσι, οι εταιρείες fintech σε Ευρώπη και Βρετανία, γράφει το Bloomberg, παρέμειναν οι μεγαλύτεροι αποδέκτες χρέους, αν και τα δάνεια στην καθαρή τεχνολογία σαφώς αυξήθηκαν. Τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες αυξήσεις χρέους της Ευρώπης το 2022 αφορούσαν εταιρείες του τομέα ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου-γέφυρας 2 δισ. ευρώ στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών μπαταριών Britishvolt.

Η Britishvolt χρεοκόπησε στις αρχές του 2023, ωστόσο η Klueppel εκτιμά πως η όρεξη των επενδυτών για καθαρή τεχνολογία θα συνεχιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v