Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 550 συλλήψεις διαδηλωτών στη Ν. Αφρική

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα μετά από κάλεσμα της ακροαριστεράς. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται μεταξύ άλλων για βία στο δρόμο, εκφοβισμό, ζημιές, κλοπή και απόπειρα λεηλασίας.

Πάνω από 550 συλλήψεις διαδηλωτών στη Ν. Αφρική

Πάνω από 550 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες, Δευτέρα, στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τις αρχές, στις διαδηλώσεις που έγιναν κατόπιν αιτήματος ριζοσπαστικού κόμματος της αριστεράς, οι οποίες είχαν εγείρει φόβους για επανάληψη των φονικών ταραχών του 2021.

Ο ειδικός πυρήνας ασφαλείας, που ονομάζεται Natjoints, συνέλαβε "πάνω από 550 διαδηλωτές για, μεταξύ άλλων, βία στο δρόμο, εκφοβισμό, ζημιές, κλοπή και απόπειρα λεηλασίας", αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Ο Natjoints απαρτίζεται κυρίως από την αστυνομία, τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Το κόμμα των Μαχητών για την Οικονομική Ελευθερία (ακρο-αριστερά), του οποίου επικεφαλής είναι ο Τζούλιους Μαλέμα, είχε καλέσει τους Νοτιοαφρικανούς σε "επανάσταση" και σε αποκλεισμό της χώρας χθες για να αξιώσουν την παραίτηση του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα. Το EFF τον θεωρεί υπεύθυνο για την ενδημική ανεργία (32,9%) που πλήττει την οικονομία, τις συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες και την σοβαρή κρίση ηλεκτροδότησης που δηλητηριάζει την καθημερινότητα των 60 εκατομμυρίων Νοτιοαφρικανών με συνεχείς διακοπές ρεύματος.

Μόνον κάποιοι χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν εν τέλει στο κάλεσμα του EFF, κυρίως στην πρωτεύουσα Πρετόρια, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Ωστόσο το κάλεσμα αυτό ξύπνησε μνήμες από το κύμα ταραχών και λεηλασιών κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 350 άνθρωποι τον Ιούλιο του 2021. Τα επεισόδια αυτά βίας, τα χειρότερα από το τέλος του απαρτχάιντ, είχαν στην αρχή ξεσπάσει εξαιτίας της φυλάκισης του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, αλλά αποτελούσαν επίσης ένδειξη ενός κοινωνικού και οικονομικού κλίματος που εξακολουθούσε να βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Ο πρόεδρος Ραμαφόζα δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να αποτρέψει "την αναρχία". Η αστυνομία είχε κινητοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό σε όλη τη χώρα, υποστηριζόμενη από σχεδόν 3.500 στρατιώτες. Οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας που είναι πολλές στη χώρα με την υψηλή εγκληματικότητα, προσέφεραν τη βοήθειά τους και έπαιξαν ρόλο "πολλαπλασιαστή της δύναμης επί του πεδίου".

"Τα μέτρα που ελήφθησαν επέτρεψαν στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες να λειτουργήσουν και αναφέρθηκε ένας ελάχιστος αριθμός εγκληματικών περιστατικών", σημειώνει ο Natjoints στην ανακοίνωσή του.

"Δεν έκλεισε η χώρα", υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος του προέδρου Βίνσεντ Μαγκουένια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v