Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηρθε η ώρα να αγοράσουμε μετοχές ευρωτραπεζών;

Τι κινητοποίησε τους αγοραστές στα χαμηλά της Δευτέρας. Το ράλι που κόπηκε απότομα και πού βρίσκονται τώρα οι αποτιμήσεις. Ποιοι είναι οι μεγάλοι πονοκέφαλοι.

Ηρθε η ώρα να αγοράσουμε μετοχές ευρωτραπεζών;

Χάρη στην ταχεία δράση της κεντρικής τράπεζας για την εξάλειψη των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, το επενδυτικό στόρι για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα μπορούσε να τεθεί σε πλήρη επαναφορά. Και οι «ταύροι» να πάρουν ξανά το τιμόνι, υποστηρίζει το Bloomberg.

Οι λάτρεις του κλάδου -και υπάρχουν αρκετοί- υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο της UBS Group AG για την Credit Suisse έχει αφαιρέσει ένα σημαντικό, μακροχρόνιο, πονοκέφαλο για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης. Εκτιμούν ότι αυτό θα είναι αρκετό για να επιστρέψει η εστίαση στους παράγοντες που οδήγησαν στο ράλι Οκτωβρίου-Μαρτίου των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι φθηνές αποτιμήσεις των μετοχών και η υποαπόδοσή τους σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων.

«Έχουμε την άποψη ότι σε 6 έως 12 μήνες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι υψηλότερα από εδώ που είναι τώρα», δήλωσε ο Alexandre Hezez, επικεφαλής επενδύσεων στο Group Richelieu, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Παρίσι. «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο κλάδος είναι υπερτιμημένος. Τα αποτελέσματα φέτος αναμένεται να είναι καλά, δεν βλέπουμε να αλλάζει σημαντικά αυτό».

Οσοι τοποθετούνται στην πτώση παρενέβησαν μετά τις πιέσεις στα χρηματιστήρια το πρωί της Δευτέρας, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από ανησυχίες σχετικά με την έκτακτη συμφωνία της Κυριακής το βράδυ μεταξύ της Credit Suisse και της UBS. Ο Max Kettner της HSBC υποστηρίζει ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών της Ευρώπης ενσωματώνουν ήδη πολλά άσχημα νέα, με τον δείκτη τους να υποχωρεί περίπου 16% τον Μάρτιο.

Οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν μια εφιαλτική περίοδος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες άρχισαν να αντιδρούν μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, αφού συνετρίβησαν από χρόνια στα οποία τα επιτόκια ήταν κάτω από το μηδέν. Το sell off του Μαρτίου χτύπησε σκληρά τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, οδηγώντας τες πίσω στο σημείο που ήταν τον Οκτώβριο. Οι μέσες αναλογίες τιμής προς κέρδη είναι τώρα περίπου 6,5 φορές τα μελλοντικά κέρδη, όχι πολύ μακριά από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του 2008 ή του 2011.

Ο κλάδος προσφέρει πλέον την υψηλότερη μελλοντική μερισματική απόδοση στην Ευρώπη, περίπου 7,6%.

«Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σταθερές και ανθεκτικές», δήλωσε ο Simon Outin, επικεφαλής χρηματοοικονομικής πιστωτικής έρευνας στην Allianz Global Investors. «Για μένα, ο κλάδος είναι συμπαγής, από άποψη φερεγγυότητας, από άποψη ρευστότητας. Δεν είμαστε στο 2008, πραγματικά όχι».

Οι ανησυχίες σε καμία περίπτωση δεν έχουν τελειώσει. Οι αρχές των ΗΠΑ αγωνίζονται για να αποτρέψουν πιθανά bank run σε περιφερειακές τράπεζες. Η αύξηση των επιτοκίων και η σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών πιθανότατα προμηνύουν ύφεση. Τα κόστη ασφάλισης έναντι κινδύνου (CDS) στην Deutsche Bank δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι μετάδοσης. Επομένως, το αν τελικά οι «ταύροι» πάρουν το πάνω χέρι εξαρτάται από μερικά πράγματα.

Πρώτον, πόσο καλά θα κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες στην επόμενη φάση της μάχης τους με τον πληθωρισμό και πόσο σοβαρή θα μπορούσε να είναι η αναμενόμενη ύφεση. Οι τράπεζες συνήθως αποδίδουν καλά καθώς τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, αν και όχι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τρέχουσες αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης εξακολουθούν να υπονοούν κάποια ανοδική πορεία για τις τραπεζικές μετοχές, δεδομένου ότι δεν κάλυψαν  πλήρως την περσινή άνοδο του κόστους δανεισμού.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αντιμετωπίσουν τον σάλο γύρω από τα ομόλογα Tier 1 της Credit Suisse  -την πιο επικίνδυνη κατηγορία ομολόγων της οποίας οι κάτοχοι, στην περίπτωση της Credit Suisse έχασαν όλα τα χρήματά τους. 

«Ο κίνδυνος είναι όλα τα ομόλογα AT1 να καταρρεύσουν -πέρα από την Credit Suisse. Αυτό θα ασκήσει μεγάλη πίεση στους χρηματοοικονομικούς δείκτες των τραπεζών», δήλωσε ο Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων στην Banque SYZ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v