Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Λάρι Φινκ προειδοποιεί για «βραδυφλεγή» τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ

Η κατάρρευση της SVB είναι ένα παράδειγμα του τιμήματος που πληρώνουμε για τις δεκαετίες εύκολου χρήματος, τονίζει ο CEO της BlackRock. Κίνδυνος για περισσότερα «λουκέτα» σε αμερικανικές τράπεζες.

Ο Λάρι Φινκ προειδοποιεί για «βραδυφλεγή» τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει μια «βραδυφλεγής κρίση» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, «με περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα».

Σε επιστολή του προς επενδυτές και διευθύνοντες συμβούλους, ο ιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού των 8,6 τρισ. δολαρίων τόνισε ότι η κατάρρευση της SVB είναι ένα παράδειγμα του «τιμήματος που πληρώνουμε για τις δεκαετίες εύκολου χρήματος».

Η απότομη άνοδος των επιτοκίων ήταν «το πρώτο ντόμινο που έπεσε» ενώ η SVB ήταν ένα παράδειγμα του δεύτερου, έγραψε ο Φινκ, προειδοποιώντας ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες και επενδυτές που στηρίζονται στη μόχλευση θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Φινκ υποστήριξε ότι η ταχεία αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών βοήθησε στη σταθεροποίηση των αγορών μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από το 2008. Ωστόσο, συνέκρινε τα πρόσφατα γεγονότα με την κρίση των αποταμιευτικών και δανειοδοτικών ενώσεων τη δεκαετία του 1980, όταν κατέρρευσαν περισσότεροι από 1.000 δανειστές.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν οι συνέπειες του εύκολου χρήματος και των ρυθμιστικών αλλαγών θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ (παρόμοια με την κρίση του 1980), με περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα», υπογράμμισε.

Οι τράπεζες αναπόφευκτα θα περιορίσουν τον δανεισμό, γεγονός που θα ωθήσει περισσότερες εταιρείες να στραφούν στις κεφαλαιαγορές, δημιουργώντας ευκαιρίες για επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, προέβλεψε ο Φινκ.

Ωστόσο, τα κεφάλαια που επενδύονται σε επενδύσεις που δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμες, όπως ιδιωτικά κεφάλαια, ακίνητα και ιδιωτικές πιστώσεις, «θα μπορούσαν να είναι το τρίτο ντόμινο που θα πέσει», ειδικά εάν έχουν χρησιμοποιήσει δανεικά χρήματα για να αυξήσουν τις αποδόσεις, έγραψε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v