Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαουδική Αραβία: Ούτε σταγόνα πετρέλαιο σε όποιον βάλει πλαφόν

Πυρά κατά της πολιτικής της Δύσης εξαπέλυσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Στο στόχαστρο οι ΗΠΑ για το προωθούμενο νομοσχέδιο NOPEC, που έχει στο στόχαστρο το καρτέλ.

Σαουδική Αραβία: Ούτε σταγόνα πετρέλαιο σε όποιον βάλει πλαφόν

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι το Βασίλειο δεν θα πουλάει πετρέλαιο σε χώρα που επιχειρεί να επιβάλει πλαφόν στις προμήθειές της.

Οπως μεταδίδει το Arab News, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από το Energy Intelligence ότι το πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αστάθεια της αγοράς και η Σαουδική Αραβία θα μείωνε την παραγωγή πετρελαίου της.

Ο πρίγκιπας πρόσθεσε ότι ο όμιλος πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ είχε καταφέρει να φέρει σημαντική σταθερότητα και διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου, ειδικά σε σύγκριση με όλες τις άλλες αγορές εμπορευμάτων.

«Το νομοσχέδιο NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels) δεν αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης της πλεονάζουσας ικανότητας και τις συνέπειες της μη διατήρησης πλεονάζουσας ικανότητας στη σταθερότητα της αγοράς», είπε.

H προτεινόμενη νομοθεσία των ΗΠΑ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για αγωγές κατά των μελών του ΟΠΕΚ+ βάσει της αμερικανικής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει προταθεί κατά καιρούς εδώ και αρκετά χρόνια, αναβίωσε αυτόν τον μήνα από μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών στην Ουάσιγκτον, εν μέσω συνεχιζόμενης ανησυχίας για τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Ωστόσο, όπως είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ: «Το NOPEC θα υπονομεύσει επίσης τις επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα πετρελαίου και θα προκαλέσει σημαντική μείωση της παγκόσμιας προσφοράς σε σχέση με τη μελλοντική ζήτηση. Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο, τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές, καθώς και στη βιομηχανία πετρελαίου».

Η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει προληπτικά προσπάθειες για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στα 13,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027. «Η αύξηση της παραγωγής βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στη φάση της μηχανικής, και η πρώτη αύξηση αναμένεται να ξεκινήσει το 2025», είπε ο πρίγκιπας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v