Ιταλία: Επιχειρήσεις διάσωσης εκατοντάδων μεταναστών στην Καλαβρία

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της ακτοφυλακής για τη διάσωση μεταναστών, που κινδυνεύουν ανοιχτά των ακτών της Καλαβρίας σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Διαδήλωση στην περιοχή: Όχι άλλα ναυάγια με πρόσφυγες στην Ιταλία.

Ιταλία: Επιχειρήσεις διάσωσης εκατοντάδων μεταναστών στην Καλαβρία

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της ακτοφυλακής για τη διάσωση μεταναστών, που κινδυνεύουν ανοιχτά των ακτών της Καλαβρίας σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι που κινδύνευαν οδηγήθηκαν σε ακτές της νότιας Ιταλίας σε 3 παράλληλες επιχειρήσεις της ακτοφυλακής.

Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι ένα από τα σκάφη της είχε αποβιβάσει 500 μετανάστες από ένα σκάφος σε απόσταση άνω των 160 χιλιομέτρων ανοιχτά της θάλασσας και στη συνέχεια τους μετέφερε στην πόλη Ρέτζιο Καλάμπρια.

Άλλοι 379 μετανάστες απομακρύνθηκαν από ένα άλλο σκάφος στην ίδια περιοχή και μεταφέρονται στη στεριά. «Οι διασώσεις (ήταν) περίπλοκες λόγω του ότι τα σκάφη ήταν υπερφορτωμένα με μετανάστες και λόγω των δυσμενών θαλάσσιων συνθηκών», ανέφερε η ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της.

Ένα άλλο γεμάτο αλιευτικό σκάφος που μετέφερε 487 μετανάστες συνοδευόταν στο λιμάνι της Καλαβρίας, το Κροτόνε, προσδεμένο σε ρυμουλκό για να του προσδώσει σταθερότητα.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άλλα 200 άτομα είχαν περισυλλεγεί στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας και θα μεταφέρονταν στην Κατάνια αργότερα μέσα στην ημέρα.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.000 αυτή την εβδομάδα, σε σύγκριση με 6.000 τους πρώτους 2-1/2 μήνες του 2022. Εκατοντάδες έχουν επίσης πεθάνει προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι νέες διασώσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο της 26/2 με 73 νεκρούς στην ίδια περιοχή που είχε προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός Ιταλίας.

Διαδήλωση στην Καλαβρία: Όχι άλλα ναυάγια με πρόσφυγες στην Ιταλία

Μεγάλη πορεία διοργανωνεται το Σάββατο στην Καλαβρία για περισσότερη αλληλεγγύη και ανθρωπιά στη διαχείριση του προσφυγικού μετά το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο, προσθέτοντας στο κύμα πίεσης στην πρωθυπουργό της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι.

Σάββατο απόγευμα, μέλη συνδέσμων, ΜΚΟ και αντιρατσιστικών οργανώσεων θα συναντηθούν στο Κούτρο της Καλαβρίας για να ζητήσουν περισσότερη αλληλεγγύη και ανθρωπιά στην διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Πρόκειται για το σημείο ακριβώς, όπου πριν από δυο εβδομάδες σημειώθηκε το τραγικό ναυάγιο, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο 74 ανθρώπων.

Οι διαδηλωτές θα αμφισβητήσουν την γραμμή της κυβέρνησης Μελόνι και τις τελευταίες εξαγγελίες της. Βάσει των μέτρων αυτών, η συντηρητική συμμαχία της Ρώμης θα δώσει βάρος στην καταπολέμηση των διακινητών αλλά και στην υποδοχή νόμιμων μεταναστών.

Η εφημερίδα La Repubblica, όμως, γράφει ότι στην πραγματικότητα, στις μέχρι τώρα επίσημες αποφάσεις, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά στον αριθμό οικονομικών μεταναστών που θα γίνουν δεκτοί, την ερχόμενη τριετία.

Σε ό,τι αφορά την αυστηροποίηση των ποινών για τους διακινητές (με φυλάκιση που θα αγγίζει τα τριάντα χρόνια σε περίπτωση θανάτου των μεταναστών) η La Repubblica προσθέτει ότι δεν πρόκειται για κάτι το καινούργιο διότι έχουν ήδη υπάρξει καταδίκες στην ίδια ακριβώς ποινή.

Στο φως οι απάνθρωπες πρακτικές διακινητών

Η γενικότερη αίσθηση, όμως, είναι ότι στην φάση αυτή, η κυβέρνηση Μελόνι ήθελε να δείξει ότι προσπαθεί να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, ότι δεν παρακολουθεί, παθητικά, την αύξηση των αφίξεων από την Τυνησία και από την Τουρκία.

Την περασμένη νύχτα, στον Κρότωνα της Καλαβρίας έφτασε αλιευτικό με 487 ανθρώπους. Στην πλειοψηφία τους είναι Πακιστανοί, Σύριοι και Αφγανοί. Η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη και αυτή την φορά, η κινητοποίηση του ιταλικού λιμενικού ήταν άμεση: τρία ταχύπλοα συνόδευσαν το παμπάλαιο αλιευτικό μέχρι το λιμάνι. Υπάρχουν, όμως, τουλάχιστον άλλα τρία πλεούμενα με περίπου επτακόσιους μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται ακόμη καταμεσής της Μεσογείου.

Είναι σαφές ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και ότι μια πιο σκληρή προσέγγιση δεν αποτελεί άμεση λύση: πολλές φορές για παράδειγμα οι δουλέμποροι αφήνουν μόνους τους μετανάστες μέσα στα σαπιοκάραβα, ζητώντας τους να κρατήσουν οι ίδιοι το πηδάλιο. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις, ιδίως όταν τα πλεούμενα ξεκινούν από την Τυνησία, περίπου στα μισά του ταξιδιού οι διακινητές αφαιρούν τις μηχανές, αφήνοντάς τα ακυβέρνητα στο έλεος της τύχης και των κυμάτων.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, Reuters, Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v