Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο εθνικιστής σύμμαχός του θα συνεχίσουν την πορεία που έχουν σχεδιάσει, μετά τη ρήξη που σημειώθηκε στη συμμαχία της αντιπολίτευσης σχετικά με τον προεδρικό υποψήφιό της στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο.
«Είχαμε πει ότι αυτό θα συνέβαινε μήνες πριν... Έχουμε ήδη τοποθετήσει τον στόχο μας... Ό,τι κι αν κάνουν, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο σχέδιό μας, στον οδικό χάρτη μας», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο TRT Haber.
Η δημόσια ρήξη χθες Παρασκευή στη συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης ακολούθησε μήνες μιας υποβόσκουσας διαφωνίας και θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως πλήγμα στις ελπίδες της αντιπολίτευσης να εκθρονίσει τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία δύο δεκαετίες.
Ο Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, παρά τις επικρίσεις για την απόκριση της κυβέρνησής του στους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου μήνα, που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 45.000 ανθρώπων στην Τουρκία.
Η Μεράλ Αξενέρ, επικεφαλής του κεντροδεξιού, εθνικιστικού Καλού Κόμματος (IYI), του δεύτερου μεγαλύτερου στη συμμαχία, ανακοίνωσε χθες πως το κόμμα αποχωρεί απ' αυτήν.
Η Αξενέρ είπε πως, σε συνάντηση για την επιλογή του προεδρικού υποψηφίου που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, πέντε κόμματα της συμμαχίας πρότειναν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ως υποψήφιό τους.
Η Αξενέρ κατηγόρησε μέλη της συμμαχίας ότι άσκησαν πιέσεις στο κόμμα της και αγνόησαν τη λαϊκή βούληση, προσθέτοντας πως πρότεινε τον Μανσούρ Γιαβάς και τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης αντίστοιχα, μελών του CHP, ως υποψηφίους.
Το CHP έχει τη μεγαλύτερη εκλογική βάση στη συμμαχία και ακολουθεί το ΙΥΙ. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει πει πως δεν υπάρχει χώρος για πολιτικά παιχνίδια στη συμμαχία και άφησε να εννοηθεί πως και άλλα κόμματα μπορεί να ενταχθούν στο μπλοκ.
Πιστή στον όρκο της κατά Ερντογάν η (πλέον) πεντακομματική αντιπολίτευση
Οι πέντε ηγέτες των κομμάτων που συγκροτούν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση του εθνικιστικού Καλού Κόμματος της Μενάλ Αξενέρ συναντήθηκαν το Σάββατο και ανανέωσαν τη δέσμευσή τους στις αρχές που είχαν υιοθετήσει ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου.
«Η συμμαχία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της προς την ίδια κατεύθυνση, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές και στόχους της», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους τα κόμματα, μετά την πεντάωρη συνεδρίαση των ηγετών τους.
Η αντιπολίτευση σκοπεύει να ανακοινώσει την Δευτέρα 6 Μαρτίου, τον κοινό υποψήφιό της, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Είναι γνωστό, ωστόσο, πως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιμένει να είναι αυτός υποψήφιος.
Μεγάλο ερωτηματικό είναι τώρα ποια πορεία θα ακολουθήσει η Ακσενέρ. Θα βάλει υποψηφιότητα η ίδια ή θα ορίσει κάποιον άλλον; Όπως και να έχουν τα πράγματα, εάν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από δύο, φαίνεται απίθανο να καταφέρει ο Ερντογάν να εξασφαλίσει το 50% στον πρώτο γύρο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα τερματίσει πρώτος. Αλλά θα πρέπει να επικρατήσει και στον δεύτερο γύρο.
Αχαρτογράφητο τοπίο για τους δημοσκόπους, ωστόσο φαίνεται πως ο Ερντογάν δικαιώνεται διότι υπάρχει πλέον ρήξη, όπως ο ίδιος είχε προβλέψει στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, ενώ από την άλλη η επιλογή του να σπεύσει όσο πιο γρήγορα να κάνει εκλογές στις 14 Μαΐου περιορίζει τα περιθώρια διαβουλεύσεων. Με αυτά τα δεδομένα οι εκλογές φαίνεται ότι θα προκηρυχθούν το πολύ σε μια βδομάδα.
«Η μεγαλύτερη ελπίδα τώρα για την ευρισκόμενη σε κρίση αντιπολίτευση είναι, εφόσον ο Ερντογάν πάρει κάτω από 50% στον πρώτο γύρο των εκλογών, να δείξει ενότητα στον δεύτερο γύρο», δήλωσε ο Ερντέμ Αϊντίν, ιδρυτής του RDM Advisory με έδρα το Λονδίνο.
«Όπως είναι τα πράγματα, τόσο το ΙΥΙ όσο και το CHP επέδειξαν φτωχή ηγεσία και επικοινωνία που κατέληξε σε κρίση... Κανείς δεν κερδίζει σ' αυτό το σενάριο, εκτός από τον Ερντογάν», είπε ο Αϊντίν.
Η δημοτικότητα του Ερντογάν είχε πέσει εν μέσω κρίσης κόστους διαβίωσης, ακόμη και πριν από τους σεισμούς του περασμένου μήνα.
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), κρίσιμος παράγοντας στην προσπάθεια να ηττηθεί ο Ερντογάν στις 14 Μαΐου, κάλεσε την αντιπολίτευση να ενωθεί γύρω από τους στόχους της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, DEUTSCHE WELLE