Σε μια εβδομάδα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ πρωτοβουλίας που επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από λιμάνια που έχει αποκλείσει η Ρωσία μετά την εισβολή της στη χώρα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.
Η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια.
Αυτή παρατάθηκε κατά 120 ημέρες τον Νοέμβριο και θα πρέπει να ανανεωθεί εκ νέου τον Μάρτιο, αλλά η Ρωσία έχει επισημάνει ότι δεν είναι ευχαριστημένη με κάποιες πτυχές της και έχει ζητήσει την άρση των κυρώσεων που επηρεάζουν τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
"Οι διαπραγματεύσεις για να δοθεί παράταση στον διάδρομο για τα σιτηρά θα αρχίσουν σε μια εβδομάδα και τότε θα καταλάβουμε τις θέσεις όλων των πλευρών", δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Γιούρι Βασκόφ στη διάρκεια διάσκεψης για τα σιτηρά στο Κίεβο, η οποία διοργανώθηκε από την εταιρεία παροχής συμβουλών στον αγροτικό τομέα ProAgro.
"Θεωρώ ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και θα δοθεί παράταση στον διάδρομο", σημείωσε.
Χωρίς να διευκρινίσει σχετικά, ο Βασκόφ πρόσθεσε ότι ασκούνται πιέσεις στη Ρωσία όχι μόνον για να δοθεί παράταση στον διάδρομο, αλλά και για τη βελτίωση του τρόπου που λειτουργεί.
"Βλέπουμε ότι ο εχθρός αρχίζει να προβάλει νέους όρους. Κατανοούμε ότι αυτό θα είναι δύσκολο - όπως ήταν και τον Νοέμβριο", υπογράμμισε.
Με την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα δημιουργήθηκε ένας προστατευμένος θαλάσσιος διάδρομος διέλευσης, ο οποίος σχεδιάστηκε για να ελαφρύνει τις παγκόσμιες ελλείψεις σε τρόφιμα, καθώς στους πελάτες της Ουκρανίας περιλαμβάνονται κάποιες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Σομαλία και η Ερυθραία εξαρτώνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τη Ρωσία ότι καθυστερεί τις επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά αγροτικά προϊόντα, προκαλώντας μειωμένες αποστολές και απώλειες για τους εμπόρους.
Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι τηρεί όλες της τις υποχρεώσεις βάσει της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών.
Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας την περίοδο 2022/23, η οποία διαρκεί ως τον Ιούνιο, είχαν πέσει κατά 29% στους 29,2 εκατομμύρια τόνους ως τις 13 Φεβρουαρίου, λόγω μικρότερης σοδειάς και υλικοτεχνικών δυσκολιών που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας.
Το συνδικάτο εμπόρων σιτηρών UGA ανακοίνωσε ότι αναμένει η συγκομιδή σιτηρών και ελαιόσπορων να μειωθεί στους 64,8 εκατομμύρια τόνους το 2023 από 72,7 εκατομμύρια τόνους το 2022. Οι εξαγωγές σιταριού μπορεί να ανέρχονται σε 14 εκατομμύρια τόνους και οι εξαγωγές καλαμποκιού σε 20 εκατομμύρια τόνους την περίοδο εμπορίας 2023/24, σύμφωνα με το συνδικάτο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ