Οι τουρκικές εταιρείες σπεύδουν να επαναγοράσουν ίδιες μετοχές, αφού οι ρυθμιστικές αρχές απέσυραν την παρακράτηση φόρου 15% στις επαναγορές, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το χρηματιστήριο μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς στη χώρα, μεταδίδει το Bloomberg.
Τουλάχιστον 52 εταιρείες έχουν ανακοινώσει νέα προγράμματα επαναγοράς ή αύξησαν το ποσό που είχαν ήδη διαθέσει για την αγορά μετοχών τους. Μέχρι στιγμής, από τη μέρα των πολύνεκρων σεισμών σε Τουρκία και Συρία, έχουν δεσμεύσει 21,3 δισεκατομμύρια λίρες (1,06 δισ. ευρώ) για επαναγορές.
Οι Turkish Airlines, Isbank και Eregli Demir Celik έχουν ξεκινήσει τα μεγαλύτερα νέα προγράμματα, ενώ οι κρατικές τράπεζες Vakifbank και Halkbank ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν σημαντικά τα τρέχοντα προγράμματά τους.
Ο δείκτης Borsa Istanbul εκτινάχθηκε έως και 9,8% μετά την εβδομαδιαία αναστολή συναλλαγών που ακολούθησε τους σεισμούς. Κέρδη άνω του 9% σημείωσαν 73 μετοχές.
Οι επενδυτές πήραν ώθηση από τα μέτρα της κυβέρνησης να διοχετεύσει δισεκατομμύρια λίρες από κρατικές τράπεζες, προκειμένου να στηριχθούν οι μετοχές και να περιοριστεί η αστάθεια.
Το ράλι ακολούθησε την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της θα στηρίξει τις μετοχές με νέο εσωτερικό μηχανισμό, παράλληλα με φοροαπαλλαγές και ευκολότερους κανόνες για αγορές ιδίων μετοχών.
Επιπλέον, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει ακυρώσεις εντολών, επιδείνωση των τιμών και μείωση της ρευστότητας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνέστησε στις χρηματιστηριακές εταιρείες να λαμβάνουν υπόψη την εμπιστοσύνη του κοινού σχετικά με τα επιτόκια που δίνουν σε λογαριασμούς μόχλευσης, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις απαιτήσεις.