Inside trading 3 δισ. δολαρίων μέσω ETF

«Σκιώδεις συναλλαγές» χρησιμοποιούν ως όχημα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, καταδεικνύει μεγάλη διεθνής έρευνα. Οι ύποπτοι κλάδοι και ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών.

Inside trading 3 δισ. δολαρίων μέσω ETF

Τraders που γνωρίζουν επερχόμενες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων χρησιμοποίησαν διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που τοποθετούνταν σε μετοχές εταιρειών-στόχων με σκοπό να καμουφλάρουν 2,75 δισ. δολάρια από συναλλαγές που βασίζονταν σε εσωτερική πληροφόρηση (insider trading), μεταδίδει το Bloomberg.

Τα ευρήματα έρευνας δείχνουν «σημαντικά επίπεδα» τέτοιων συναλλαγών, που είναι γνωστές ως σκιώδεις συναλλαγές, κατά τη διάρκεια 13ετούς δειγματοληψίας σε όλες τις αμερικανικές εταιρείες και τα ETFs, σύμφωνα με δημοσίευση ακαδημαϊκών του Stockholm School of Economics στη Ρίγα και του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας στο Σίδνεϊ. Τα αποτελέσματα προέκυψαν από παρατηρήσεις στατιστικά αξιοσημείωτων αυξήσεων 3% έως 6% στον όγκο συναλλαγών ETF του αντίστοιχου κλάδου τις πέντε μέρες πριν από ανακοινώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών.

«Αυτά τα ETF, η διαπραγμάτευση των οποίων είναι πιο πιθανό να πραγματοποιείται από κατόχους εσωτερικής πληροφόρησης εφόσον συμβαίνουν σκιώδεις συναλλαγές, έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μη φυσιολογικών συναλλαγών σε σύγκριση με διάφορα τυχαιοποιημένα δείγματα ελέγχου σε άλλα ETF και άλλες ημέρες διαπραγμάτευσης», γράφουν στις 26 Ιανουαρίου στη μελέτη τους οι Elza Eglite, Dans Staermans, Vinay Patel και Talis Putnins.

Η δημοσίευση, υπό τον τίτλο «Using ETFs to Conceal Insider Trading» (Η Χρήση των ETFs για να αποκρυβεί εσωτερική πληροφόρηση), αναφέρει ότι ο ετήσιος όγκος της εν λόγω δραστηριότητας ήταν 212 εκατ. δολάρια από το 2009 έως το 2021.

«Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν μόλις ένα μικρό κλάσμα σκιωδών συναλλαγών σε ETF, δεδομένου ότι εξετάζουμε μόνο τις σκιώδεις συναλλαγές πριν από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές και όχι πριν από άλλες ανακοινώσεις που έχουν αντανάκλαση τις τιμές», έγραψαν οι συντάκτες της μελέτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φαινόμενο ήταν πιο διαδεδομένο στους τομείς της υγείας, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Οι σκιώδεις συναλλαγές αφορούν το 2% έως 12% των ETF που διαπραγματεύονται σ' αυτούς τους τρεις τομείς, αναφέρουν.

Ενώ είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν οι συναλλαγές μεμονωμένων μετοχών που βασίζονται σε εμπιστευτική πληροφόρηση, οι συναλλαγές κινητών αξιών καθίστανται πιο ύποπτες. Οι συμμετέχοντες στην αγορά βρίσκουν νέους και πιο εξελιγμένους τρόπους για να αποφύγουν τον έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές. Η έρευνα υπογραμμίζει τη μοναδική περίπτωση δίωξης τέτοιου είδους μέχρι σήμερα, όταν υπάλληλος της Medivation, αφού έμαθε το 2016 ότι θα την αγόραζε η Pfizer, κατηγορήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αγορά μετοχών της Incyte Corp

Οι κατηγορίες δείχνουν ότι «οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να παρακολουθούν σκιώδεις συναλλαγές σε σχετιζόμενες μετοχές», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης. «Το έγγραφό μας προτείνει πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα πρέπει επίσης να διερευνήσουν συναλλαγές σε άλλους συναφείς τίτλους, όπως τα ETF».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v