Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια, στις 31 Ιανουαρίου 2020 γράφτηκε η επίσημη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια μέρα του 2023 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοινώνει ότι η χώρα θα είναι η μόνη από τις ισχυρότερες επτά οικονομίες στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδά) που θα καταγράψει ύφεση τη φετινή χρονιά.
Τα δυο γεγονότα μπορεί σήμερα να μη συνδυάζονται από επίσημα χείλη, όμως αρκετοί αναρωτιούνται αν τελικά έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους…
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για την ιδανικότερη συγκυρία για την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Το 2019 κέρδισαν τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου, δίνοντας ελπίδα πως το Brexit θα λειτουργήσει. Όμως, τρία χρόνια μετά, γραφειοκρατικά ζητήματα δεν έχουν λυθεί. Αποκούμπι στη ρητορική της κυβέρνησης είναι ότι η κακή κατάσταση που βιώνει η χώρα οφείλεται στον αντίκτυπο της πανδημίας και του πολέμου. Και όχι αδίκως.
Οι αιτίες της ύφεσης
Η οικονομία της χώρας προβλέπεται να μειωθεί για το 2023 κατά 0,6%, σε μια αναθεώρηση πρόσφατων προβλέψεων του ΔΝΤ ότι ίσως θα υπήρχε μικρή ανάπτυξη.
Η ανάλυση του μεγαλύτερου οργανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποδίδει τη χαμηλή απόδοση της χώρας αρχικά στις σταθερά αυξημένες ενεργειακές τιμές. Όπως δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέρ Γκουρίνκας, η φετινή πρόβλεψη «αντανακλά την υψηλή εξάρτηση της Βρετανίας από το ακριβό υγρό φυσικό αέριο, η οποία οδηγεί κατακόρυφα το κόστος ζωής».
Επιπρόσθετα, το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων μετά την αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BOE), η παράλληλη αύξηση των φόρων, αλλά και η παρατεταμένη έλλειψη εργαζομένων είναι βασικοί παράγοντες που έδειξαν την κατιούσα στη βρετανική οικονομία.
Χαρακτηριστικό των δυσοίωνων προβλέψεων είναι ότι ακόμα και η Ρωσία είναι σε καλύτερη μοίρα. Επισημαίνεται ότι, παρά τις κυρώσεις και τον πόλεμο, δεδομένα που πιέζουν το ρωσικό καθεστώς εδώ και έναν χρόνο, οι προβλέψεις για την Ρωσία είναι ότι θα γνωρίσει κάποια μεγέθυνση.
«Στον σωστό δρόμο»
Παρά τις εκτιμήσεις, το ΔΝΤ υποστήριξε ότι η οικονομική προσέγγιση του Λονδίνου βρίσκεται «στον σωστό δρόμο». Μάλιστα, αναμένει ότι η ανάπτυξη της χώρας για το 2024 θα βρίσκεται στο 0,9%, αναθεωρώντας παλαιότερες προβλέψεις που έκαναν λόγο για 0,6%.
Δεν βρίσκονται όμως όλοι στο ίδιο μήκος κύματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Ερευνών, δήλωσε στο BBC ότι «οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν είναι πάντα σωστές», προσθέτοντας την εκτίμησή του ότι «η οικονομία θα είναι σε γενικές γραμμές στάσιμη φέτος».
Την ίδια ώρα, ακόμα και κάποια από τα φιλικά προσκείμενα προς τη συντηρητική κυβέρνηση βρετανικά μέσα ενημέρωσης τιτλοφορούν τα άρθρα τους με τίτλους όπως «Η επιδρομή φόρων σημαίνει ότι η Βρετανία θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα συρρικνωθεί φέτος», κατακρίνοντας τις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ για αύξηση των φόρων στο νέο φορολογικό έτος, το οποίο ξεκινά τον Απρίλιο.
Ο Χαντ επιμένει ότι «η μείωση του πληθωρισμού είναι η καλύτερη μείωση των φόρων που μπορεί να γίνει», ενώ τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια η Βρετανία αναμένεται να έχει γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη Γερμανία και την Ιαπωνία.
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE