Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Πολωνία ζητά άδεια από Γερμανία για να στείλει τανκς στην Ουκρανία

Η Βαρσοβία καλεί τον Σολτς εδώ και εβδομάδες να αλλάξει γραμμή. όσον αφορά τα Leopard. Δεν θα πάρει στρατιωτικές αποφάσεις μόνη της η Γερμανία, τονίζει ο καγκελάριος.

Η Πολωνία ζητά άδεια από Γερμανία για να στείλει τανκς στην Ουκρανία

Η Πολωνία ζήτησε επίσημα την άδεια της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αυξάνοντας την πίεση στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δώσει στους συμμάχους έγκριση για επανεξαγωγή του γερμανικής κατασκευής στρατιωτικού οχήματος.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση της Βαρσοβίας καλεί τον Σολτς εδώ και εβδομάδες να εγκαταλείψει την προσεκτική προσέγγισή του όσον αφορά την παράδοση των τανκς ενώ είπε ότι η Πολωνία θα εργαστεί για να συγκεντρώσει έναν συνασπισμό χωρών με αποθέματα Leopard για να τα στείλει στην Ουκρανία.

«Οι Γερμανοί έχουν ήδη λάβει το αίτημά μας για συναίνεση όσον αφορά τη μεταφορά των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak στο Twitter. «Καλώ επίσης τη γερμανική πλευρά να συμμετάσχει στον συνασπισμό των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard 2».

 

Γιατί δεν αποφασίζει ο Σολτς την αποστολή τανκς στην Ουκρανία

Η προσεκτική προσέγγιση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς να στείλει άρματα μάχης Leopard -ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες να εξαγάγουν τα δικά τους στρατιωτικά οχήματα γερμανικής κατασκευής- στην Ουκρανία προκαλεί σύγχυση στους συμμάχους και δημιουργεί διασπάσεις μέσα στην κυβέρνησή του.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τρία κράτη της Βαλτικής το Σαββατοκύριακο κάλεσαν τη Γερμανία ως ηγετική δύναμη της Ευρώπης να αλλάξει γρήγορα πορεία. Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Mykhailo Podolyak, ήταν πιο ειλικρινής, λέγοντας ότι η αναποφασιστικότητα «σκοτώνει περισσότερους από τους ανθρώπους μας».

Οι σύμμαχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η αργή λήψη αποφάσεων του Σολτς θα μπορούσε να παρατείνει τη σύγκρουση και να υπονομεύσει τη δέσμευσή του να προωθήσει μια πιο δυναμική γερμανική αμυντική πολιτική, την οποία περιέγραψε ο ίδιος ως Zeitenwende ή ιστορική καμπή. Και την περασμένη εβδομάδα, δύο από τους υπουργούς του καγκελάριου φάνηκαν να αντικρούουν τη δημόσια στάση της κυβέρνησης για το θέμα.

«Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν καλά επιχειρήματα που να λένε γιατί δεν μπορούν να δοθούν άρματα μάχης, γιατί δεν μπορούν να δοθούν συστήματα αεράμυνας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Edgars Rinkevics στους δημοσιογράφους, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. «Το επιχείρημα της κλιμάκωσης δεν λειτουργεί, γιατί η Ρωσία συνεχίζει να κλιμακώνει».

Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες άρματα μάχης Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με την άδεια του Βερολίνου.

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα, εάν επιτευχθεί συμφωνία με άλλες χώρες και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στα οχήματα. Μια απόφαση για πιθανή αποστολή κύριων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα μπορούσε να ληφθεί εντός των επόμενων ημερών, πρόσθεσε.

Ένας από τους λόγους για την επιφυλακτική προσέγγιση του Σολτς όσον αφορά την αποστολή νέων κατηγοριών βαρέων όπλων στην Ουκρανία είναι η επιμονή του ότι η Γερμανία θα αποφεύγει οποιεσδήποτε μονομερείς αποφάσεις και θα ενεργεί πάντα μαζί με τους συμμάχους της και με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

 «Δεν πάμε ποτέ μόνοι», είπε ο Σολτς σε μια συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg.

Ο καγκελάριος έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στέλνει περισσότερο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, αλλά τόνισε επίσης ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να αποφύγουν μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και μιας βαριά οπλισμένης υπερδύναμης όπως η Ρωσία, που είναι μια πυρηνική δύναμη», είπε ο Σολτς στο περιοδικό Der Spiegel σε συνέντευξή του πέρυσι. «Θα κάνω τα πάντα για να αποφύγω μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο -δεν μπορεί να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος».

Το Σαββατοκύριακο, οι ρωγμές στον συνασπισμό του Σολτς άρχισαν να γίνονται εμφανείς. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η Γερμανία δεν θα «σταθεί εμπόδιο», εάν η Πολωνία αποφάσιζε να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, σε αντίθεση με την επίσημη στάση της κυβέρνησης.

Ο Πιστόριους αναγνώρισε για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί άρματα μάχης για να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη από τη Ρωσία. «Είναι απολύτως σαφές ότι θα χρειαστούν τανκς και επιθετικές κινήσεις όσον αφορά το Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ», είπε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Αλλά ο Πιστόριους κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν είναι δική του, αλλά είναι μάλλον απόφαση του καγκελάριου να στείλει αυτά τα τανκς στην Ουκρανία. «Η απόφαση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και στο τέλος θα ληφθεί από την καγκελαρία», είπε ο πολιτικός του SPD.

Ο εκπρόσωπος του Σολτς, ωστόσο, υπερασπίστηκε την απροθυμία του καγκελάριου, επισημαίνοντας ότι μια βιαστική απόφαση θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα. Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς προσεκτικά, «πριν κάνει ένα βήμα για το οποίο αργότερα θα μετανιώσει πικρά», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ βλέπει σύντομα λύση για Leopard στο Κίεβο

Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει σύντομα λύση στο θέμα των αρμάτων μάχης», μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.

Τα άρματα μάχης είναι σημαντικά ώστε η Ουκρανία να έχει την ικανότητα να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις και να ανακαταλάβει εδάφη, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι είχε «θετική» συζήτηση για το θέμα με τον Μπόρις Πιστόριους.

«Σε αυτό το κομβικό σημείο του πολέμου, οφείλουμε να προμηθεύσουμε βαρύτερα και πιο προηγμένα συστήματα την Ουκρανία και πρέπει να το κάνουμε γρηγορότερα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο πλευρό του Πιστόριους.

Καμπάνια #FreeTheLeopards στα social media 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ξεκίνησε εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ονομασία #FreeTheLeopards για να προσπαθήσει να πείσει τους συμμάχους να προμηθεύσουν το Κίεβο με άρματα μάχης Leopard και άλλα βαρέα όπλα.

Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία καλούνται να δημοσιεύσουν φωτογραφίες τους φορώντας ρούχα λεοπάρ. Η καμπάνια ξεκίνησε την Κυριακή στην επίσημη σελίδα της Ουκρανίας στο Instagram και έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 5 εκατομμύρια προβολές, σύμφωνα με το υπουργείο, αναφέρει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v