Η ενίσχυση της ευελιξίας στην εργασία, μέσω αλλαγών όπως η τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και να αντιστρέψει την αυξανόμενη τάση προς εξάντληση, σύμφωνα με ομάδα ειδικών που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Η ιδέα της συντομευμένης εβδομάδας έχει κερδίσει έδαφος από τότε που η πανδημία ανέτρεψε τα ωράρια και έδωσε σε πολλούς μια γεύση για το πώς διαφορετικοί, εναλλακτικοί τρόποι εργασίας θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή των εργαζομένων, γράφει το Bloomberg.
Μια μελέτη που συντόνισε η μη κερδοσκοπική οργάνωση δικηγόρων 4 Day Week Global, με τη συμμετοχή δεκάδων εταιρειών, έδειξε μείωση του στρες και ενίσχυση στην αποτελεσματικότητα αλλά και στο εισόδημα, δήλωσε ο Άνταμ Γκραντ, οργανωτικός ψυχολόγος στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Οι άνθρωποι, επίσης, ασκούνταν περισσότερο και κοιμόντουσαν καλύτερα.
«Οδεύουμε προς μια κοινωνία εξουθένωσης», είπε ο Ολλανδός υπουργός Εργασίας Κάριεν φαν Γκένιπ. «Το είδαμε ήδη κατά τη διάρκεια της Covid, αλλά ξεκίνησε πριν. Μπορεί να οφείλεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη μονίμως ανοιχτή κουλτούρα μας».
Η ευελιξία είναι μια απάντηση σε θέματα ψυχικής υγείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το «άπλωμα» της καριέρας, ώστε να μπορεί να εργάζεται κανείς λιγότερο κατά τη διάρκεια ορισμένων ετών και να μπορεί να φροντίζει μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς, πριν επιταχύνει ξανά.
Μια τετραήμερη εβδομάδα για όλους μπορεί επίσης να βοηθήσει τις γυναίκες, που συχνά εργάζονται δύο ή τρεις ημέρες, προκειμένου να γίνουν πιο ανεξάρτητες οικονομικά, αλλά και να κάνει τους άνδρες να βοηθούν περισσότερο στη φροντίδα του σπιτιού ή οικείων προσώπων.
Η προσφορά επιλογών όπως η τετραήμερη εβδομάδα «είναι επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο Sander van't Noordende, διευθύνων σύμβουλος του παρόχου υπηρεσιών απασχόλησης Randstad.
Το 50% των ανθρώπων, είπε, δηλώνουν πρόθυμοι να παραιτηθούν εάν δεν είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους.
«Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι κάτι κρίσιμο, που το αναζητούν οι άνθρωποι», είπε. «Οι επιχειρήσεις πρέπει να το ενισχύσουν».
Απέναντι σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και η υγειονομική περίθαλψη για έναν πληθυσμό που γερνά, η συντόμευση της παραδοσιακής εβδομάδας εργασίας μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εάν αυξηθεί η παραγωγικότητα, πρόσθεσε ο Gennip.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι, όταν έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο, είσαι πιο παραγωγικός τις ώρες που εργάζεσαι», είπε. Αυτό απαιτεί επενδύσεις σε ανθρώπους και τεχνολογία, καθώς και αλλαγές στην εργασιακή κουλτούρα.
Ωστόσο, δεν θέλουν όλοι οι εργαζόμενοι μικρότερες εβδομάδες, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της Παγκόσμιας Ένωσης UNI Κρίστι Χόφμαν. Κάποιοι εργαζόμενοι θα προτιμούσαν πενθήμερη εβδομάδα, για παράδειγμα, με αντάλλαγμα έξι εβδομάδες άδεια τον χρόνο.
Τέλος, πρόσθεσε ότι η αυξημένη παρακολούθηση και επιτήρηση που συνδέεται με την τηλεργασία οδήγησε σε δυσαρέσκεια μεταξύ των εργαζομένων, τονίζοντας τη σημασία του «δικαιώματος στην αποσύνδεση».