Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα προωθήσει αυτή την εβδομάδα το υποσχόμενο και αντιδημοφιλές σχέδιό του για αναθεώρηση του δαπανηρού συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας του, αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης, διακινδυνεύοντας νέες διαδηλώσεις στους δρόμους και αντιδράσεις από πολιτικούς αντιπάλους.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, την Τρίτη η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να απαιτεί από τους Γάλλους πολίτες να εργάζονται δύο ή τρία χρόνια μετά την τρέχουσα ηλικία συνταξιοδότησης των 62 ετών, για να δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει υποστήριξη, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το «γλυκάνει», αυξάνοντας για παράδειγμα την κατώτατη σύνταξη και κάνοντας παραχωρήσεις σε ηλικιωμένους με σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας.
Αλλά με τα εργατικά συνδικάτα να δεσμεύονται να απεργήσουν κατά όποιας ανόδου της ηλικίας συνταξιοδότησης και τα αριστερά και ακροδεξιά κόμματα να ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν τις μεταρρυθμίσεις, ο αγώνας γίνεται δοκιμασία για τον Μακρόν και για το αν μπορεί να φέρει εις πέρας την ατζέντα της δεύτερης θητείας του. Οι συντάξεις έχουν γίνει τεράστιο ζήτημα για τον Γάλλο πρόεδρο, σύμβολο των μεταρρυθμιστικών του φιλοδοξιών και της ικανότητάς του να εφαρμόζει πολιτικές παρά την απώλεια της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας πέρυσι.
Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν κατέχει 251 έδρες -λιγότερο από το όριο των 289 που απαιτούνται για την ψήφιση νόμων-, επομένως η εφαρμογή νόμων έχει γίνει πιο δύσκολη.
Ακόμη και οι σύμμαχοι του Μακρόν αναγνωρίζουν ότι η πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής είναι σημαντική, επειδή τα νοικοκυριά αισθάνονται ήδη την πίεση από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την οικονομική επιβράδυνση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 70% των Γάλλων αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.