Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για να συμφωνήσουν ένα προγραμματισμένο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά «δεν έχουν φτάσει ακόμη», δήλωσε χθες διπλωμάτης της ΕΕ προδιαγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο θα εξελιχθεί σήμερα η Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας, όπου για πολλοστή φορά θα επιχειρηθεί να βρεθεί συμφωνία με τις πιθανότητες να δείχνουν ελάχιστες.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί στα ύψη φέτος, αφού η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αυξάνοντας το κόστος των καυσίμων και πυροδοτώντας τον πληθωρισμό.
Οι χώρες της ΕΕ διεξήγαγαν επείγουσες διαπραγματεύσεις το Σάββατο καθώς προσπαθούν να επιτύχουν μια συμφωνία για τη μείωση των τιμών σε μια συνάντηση των υπουργών ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά τα κράτη παραμένουν διχασμένα σχετικά με το σχέδιο.
Όπως είχε γράψει το Bloomberg, η σύγκρουση για το πλαφόν εντάθηκε, καθώς ομάδα 12 κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησε σημαντικά χαμηλότερο ανώτατο όριο παρέμβασης. Ο συνασπισμός έχει αρκετές ψήφους για να εμποδίσει μια συμφωνία εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.
Σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο, ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τεθεί σε λειτουργία όταν η τιμή των συμβάσεων του επόμενου μήνα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας που είναι δείκτης αναφοράς (TTF) υπερβεί τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το χάσμα μεταξύ των παγκόσμιων τιμών είναι μεγαλύτερο από €58.
Η τσεχική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα να μειωθεί το ανώτατο όριο τιμών στα 220 ευρώ και η διαφορά μεταξύ των αγορών της ΕΕ και των παγκόσμιων αγορών στα 35 ευρώ.
Η προτεινόμενη μείωση των ορίων παρέμβασης ανησυχεί χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, οι οποίες ζήτησαν προσεκτική προσέγγιση. Μαζί με την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Εσθονία, προειδοποίησαν σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε σε άλλα κράτη μέλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι τιμές στην περιοχή παραμένουν ανταγωνιστικές με τις παγκόσμιες αγορές καθώς η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές προμήθειες.