Η Ευρώπη εισάγει ποσότητες ρεκόρ ρωσικού LNG, δείγμα πως η ήπειρος παραμένει σημαντικά εξαρτημένη από τη Μόσχα.
Οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο συνήθως μεταφέρεται με μεγάλα δεξαμενόπλοια, αυξήθηκαν περισσότερο από 40% μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, επισημαίνουν οι Financial Τimes.
Το ρωσικό LNG αποτελούσε το 16% των ευρωπαϊκών εισαγωγών μέσω θαλάσσης κατά την περίοδο. Ενώ ο συνολικός όγκος των 17,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αντιπροσώπευε ένα κλάσμα των 62,1 bcm ροών φυσικού αερίου μέσω αγωγών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ωστόσο αφήνει την Ευρώπη εκτεθειμένη στις ορέξεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Μια μέρα, ο Πούτιν θα μπορούσε να ξυπνήσει και να πει, «θα σταματήσουμε να στέλνουμε LNG στην Ευρώπη», αναγκάζοντας την περιοχή να αγοράσει από μια ακόμη πιο ακριβή αγορά spot», δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο Centre on Global Energy Policy στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να εκτρέψει τα φορτία σε χώρες που διψούν για LNG, όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, σε φθηνές τιμές για να «αποκτήσει πολιτικά οφέλη» και «να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους», πρόσθεσε. «Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι πολλές χώρες υποφέρουν, επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το LNG».
Δεν υπάρχουν κυρώσεις στο ρωσικό αέριο, λόγω της σημασίας του για την ενεργειακή ασφάλεια ορισμένων ευρωπαϊκών εθνών.
Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού LNG προέρχεται από την κοινοπραξία Yamal LNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική εταιρεία Novatek, ενώ άλλα μερίδια κατέχονται από τη γαλλική Total, την κινεζική CNPC και ένα κινεζικό κρατικό ταμείο. Ελαφρώς λιγότερο από το 10% των μετοχών της Novatek ανήκει στη ρωσική κρατική Gazprom.