Ινστιτούτο Bruegel: «Όχι» στο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

«Όχι» και στις εθνικές επιδοτήσεις. Τι είναι το ταμείο ενεργειακής κρίσης, τι προτείνει η ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης ώστε να αντεπεξέλθουν συντονισμένα όλες οι χώρες της ΕΕ, με ειδική πρόνοια για τις δημοσιονομικά πιο αδύναμες.

Ινστιτούτο Bruegel: «Όχι» στο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

Υπέρ μιας ταχείας συμφωνίας για τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, μέσω της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου ενεργειακής κρίσης, τάσσονται με άρθρο τους στη γαλλική εφημερίδα Le Monde οι τρεις βασικοί οικονομολόγοι του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel Ταλιαπιέτρα, Ζάχμαν και Ζετελμάγερ. Οι τρεις οικονομολόγοι προκρίνουν τη λύση του ταμείου και όχι της επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα της Ευρώπης να αγοράζει φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές.

Θεωρούν, ωστόσο, ότι όσοι υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές έχουν δίκιο να φοβούνται πως ούτε οι εθνικές επιδοτήσεις αποτελούν βιώσιμη λύση, καθώς έτσι θα μπορούσαν να βρεθούν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα οι δημοσιονομικά πιο αδύναμες χώρες της ΕΕ. Προτείνουν να εγκαταλειφθεί η ιδέα των ανώτατων ορίων τιμών και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με διαφάνεια, υπό τη μορφή ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, ενθαρρύνοντας παράλληλα την εξοικονόμηση ενέργειας και επιταχύνοντας την ανάπτυξη καθαρών λύσεων. Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να ενοποιήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου σ' ένα κοινό σύστημα αγορών για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της δύναμη όσον αφορά τις εξωτερικές προμήθειες, τονίζουν.

Κατά την άποψή τους, η τρέχουσα διαφωνία σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών αναζωπυρώνει παλιές διαιρέσεις στην Ευρώπη, εμποδίζει τη συμφωνία για συντονισμένη λύση και υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, ενώ η δημιουργία ενός στενά περιορισμένου ευρωπαϊκού ταμείου ενεργειακής κρίσης και η έναρξη κοινής αγοράς φυσικού αερίου είναι λύσεις που θα μπορούσαν να ωφελήσουν όλες τις χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v