Οι διαδηλώσεις στην Κίνα πρώτη μεγάλη κρίση για τον πρόεδρο Σι

Πρωτοφανείς εικόνες το σαββατοκύριακο, με μεγάλες διαδηλώσεις κατά των αυστηρών μέτρων ελέγχου της πανδημίας και της λογοκρισίας. Η μεγάλη πρόκληση για τον πρόεδρο Σι.

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα πρώτη μεγάλη κρίση για τον πρόεδρο Σι

Ο Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του ως προέδρου της Κίνας, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους λόγω των αυστηρών μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού και της καταστολής της ελευθερίας του λόγου.

Τουλάχιστον 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης, του Πεκίνου και του Τσενγκντού, συγκλονίστηκαν από σπάνιες πολιτικές διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας συγκρούσεις με αστυνομικούς που οδήγησαν σε σειρά συλλήψεων, συμπεριλαμβανομένων δύο ξένων δημοσιογράφων.

Ενώ οι περισσότερες από τις διαμαρτυρίες φαίνεται να κόπασαν σήμερα Δευτέρα, έρχονται μετά από μήνες απογοήτευσης, ειδικά μεταξύ των νέων της Κίνας, με ανελέητα lockdown, καραντίνες και μαζικά τεστ στο πλαίσιο της πολιτικής του Σι για μηδενική ανοχή στην Covid.

Ένα άτομο που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στη Γιουχάν είπε στους Financial Times ότι το πλήθος ήταν δεκάδες χιλιάδες και «απελευθέρωσε» τις κλειδωμένες γειτονιές αφαιρώντας την περίφραξη γύρω από κατοικίες. Διαδηλώσεις ξέσπασαν και σε πολλές άλλες τοποθεσίες σε όλη την πόλη.

Στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα, εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποίησαν ειρηνικές διαδηλώσεις την Κυριακή στα διάσημα πανεπιστήμια Tsinghua και Peking. Φοιτητές στο Πεκίνο καθώς και διαδηλωτές σε άλλες πόλεις κρατούσαν λευκά κομμάτια χαρτιού, απορρίπτοντας την επιδείνωση της λογοκρισίας υπό την κυβέρνηση του Σι.

Στην πρωτεύουσα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σε ένα κεντρικό κανάλι την Κυριακή, φωνάζοντας: «Δεν θέλουμε τεστ PCR, θέλουμε ελευθερία». Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, δώδεκα αστυνομικά αυτοκίνητα και φορτηγά βρίσκονταν στις εισόδους του καναλιού.

Οι αγορές στην Κίνα κατέρρευσαν στις αρχές της Δευτέρας, με τον δείκτη Hang Seng China Enterprises στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί έως και 4,5% και το ρενμίνμπι να χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου.

Ο Σι είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης του έθνους από τον Μάο Τσε Τουνγκ, αφού πρόσφατα εξασφάλισε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία ως ηγέτης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ηγεσίας του είναι η ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού ασφαλείας, η δρακόντεια επιτήρηση και η ταχεία καταστολή ενδείξεων διαφωνίας.

Κίνα: Η πολιτική μηδενικής Covid θα είναι επιτυχής

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι «η μάχη της κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής», μία ημέρα μετά τις πρωτοφανούς εύρους διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της δρακόντειας πολιτικής «μηδενικής covid».

Χθες Κυριακή πλήθος διαδηλωτών, απαντώντας σε εκκλήσεις που έγιναν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Ουχάν.

Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν ήταν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όχι τεστ covid, πεινάμε!», «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!», ή «Όχι στα lockdown, θέλουμε ελευθερία», αλλά και συνθήματα κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της έκρηξης της λαϊκής οργής η οποία δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες στην Κίνα, τη μοναδική μεγάλη παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», με απανωτά lockdown και σχεδόν καθημερινά μοριακά τεστ για τον πληθυσμό.

Εξάλλου δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να καταγγέλλουν ότι λόγων των περιορισμών για την covid-19 εμποδίστηκε το έργο των διασωστών.

Ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν δυνάμεις με κρυφά κίνητρα που συνέδεσαν αυτή την πυρκαγιά με την διαχείριση της cοvid από τις τοπικές αρχές».

«Υπό τη διαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και με τη στήριξη του κινεζικού λαού η μάχη μας κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής», διαβεβαίωσε.

Όμως στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ακούστηκαν και συνθήματα που είχαν ως αίτημα περισσότερες πολιτικές ελευθερίες ή ακόμη για την παραίτηση του Σι, η θητεία του οποίου στην προεδρία ανανεώθηκε πρόσφατα για τρίτη φορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v