Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Γιατί θα έχει μόνιμο κόστος η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Σημαντικό -και μόνιμο- πλήγμα στην ευρωπαϊκή παραγωγή από την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου βλέπει ο διεθνής οίκος. Πού αποτιμά το κόστος για τη δυνητική ανάπτυξη στο μπλοκ.

Goldman Sachs: Γιατί θα έχει μόνιμο κόστος η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

H Goldman Sachs εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα σημαντικό μόνιμο πλήγμα στο επίπεδο της ευρωπαϊκής παραγωγής, της τάξης του 2% έως 3%. 

Επίσης, σημειώνει ο επενδυτικός οίκος, η υποκατάσταση από το φυσικό αέριο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο της δυνητικής παραγωγής, μειώνοντας σχεδόν στο μισό την αρχική ζημία.

Τέλος, η διαφαινόμενη ύφεση και η πιθανή συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τη δυνητική ανάπτυξη, αν και τα μεγέθη είναι πιθανό να είναι περιορισμένα.

Συνεπώς, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν δύσκολες, αλλά δίνουν επίσης ώθηση στους φορείς χάραξης πολιτικής να ανασυνθέσουν το ενεργειακό τους μείγμα, να προβούν σε επενδύσεις και να περάσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ευρωζώνη πρόκειται να ξεκινήσει τον πρώτο της χειμώνα χωρίς σημαντικές ροές ρωσικού φυσικού αερίου και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές αυτή τη φορά φαίνονται πιο δύσκολες, εξηγεί η Goldman Sachs. Στην πραγματικότητα, οι τελευταίες της προβλέψεις ενσωματώνουν ένα μόνιμο πλήγμα 2,75% στο επίπεδο της παραγωγής της ζώνης του ευρώ, ενώ δεν περίμενε κανένα μόνιμο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», εκτιμά ο Alexandre Stott της αμερικανικής τράπεζας.

«Η εκτίμηση της μόνιμης απώλειας της παραγωγικής ικανότητας που προκαλείται από την απώλεια μιας ενεργειακής εισροής είναι εγγενώς δύσκολη. Η μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου συνεπάγεται σημαντικό πλήγμα στη δυνητική παραγωγή και τα οικονομικά μοντέλα υποδεικνύουν επίσης ότι μια οικονομία μπορεί να μειώσει αυτό το κόστος υποκαθιστώντας το φυσικό αέριο ως εισροή στην παραγωγή. Επιπλέον, οι ακαδημαϊκές μελέτες δείχνουν ότι η ικανότητα υποκατάστασης από μια πηγή ενέργειας τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί η τράπεζα.

Για να μετρήσει τον βαθμό στον οποίο η υποκατάσταση μπορεί να μετριάσει τον αντίκτυπο της χαμηλότερης κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανική παραγωγή, η τράπεζα χρησιμοποιεί ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων που τεκμηριώνει την κατανάλωση φυσικού αερίου και την αξία παραγωγής των βιομηχανικών υποτομέων για ένα πάνελ χωρών της ζώνης του ευρώ από το 1995.

«Διαπιστώνουμε ότι το μόνιμο κόστος παραγωγής από τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου χωρίς υποκατάσταση μπορεί να μειωθεί στο μισό, μόλις επιτραπεί η υποκατάσταση από το φυσικό αέριο προς άλλες πηγές ενέργειας. Οι εκτιμήσεις μας είναι συνεπείς με ένα πλήγμα 2,7% και 1,2% στην παραγωγή χωρίς υποκατάσταση και με υποκατάσταση, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως υποκατάστατο για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πλήγματα στο δυναμικό, αντίστοιχα.

Συνεπώς, τα στοιχεία υποδεικνύουν ένα σημαντικό πλήγμα στο επίπεδο της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας, κοντά σε αυτό που ενσωματώνει η πρόβλεψή μας και επίσης κοντά στις θεσμικές εκτιμήσεις», επισημαίνει η τράπεζα.

Επιπλέον, η ανακατανομή των πόρων μεταξύ των τομέων μπορεί επίσης να επηρεάσει την τάση ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, καθώς η συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα θα μπορούσε να επιβαρύνει τη δυνητική ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να αντανακλά (i) την ανακατανομή από τον βιομηχανικό τομέα υψηλής παραγωγικότητας και (ii) τις απώλειες παραγωγικότητας από τις χαμηλότερες επιχειρηματικές δημιουργίες που συνήθως συνδέονται με τις υφέσεις. «Οι εκτιμήσεις μας, ωστόσο υποδηλώνουν ότι το κόστος σε όρους δυνητικής ανάπτυξης είναι πιθανό να είναι μικρό σε σύγκριση με το μόνιμο πλήγμα στο επίπεδο της δυνητικής παραγωγής στη ζώνη του ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v