Ανεξάρτητη έρευνα: Τα δισθενή εμβόλια δεν παρέχουν μεγαλύτερη προστασία

Έχουν παρόμοια απόδοση με την προηγούμενη εκδοχή των εμβολίων. Η μελέτη, σε πρώιμη μορφή, αφορά όσους έχουν κάνει τέσσερις δόσεις mRNA. Ανοίγει η συζήτηση για το αν έχει νόημα η αλλαγή στη σύνθεση των εμβολίων απέναντι στις παραλλαγές του ιού.

Ανεξάρτητη έρευνα: Τα δισθενή εμβόλια δεν παρέχουν μεγαλύτερη προστασία

Τα δισθενή ενισχυτικά εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna δεν αυξάνουν τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κυρίαρχων στελεχών της Όμικρον περισσότερο απ' ό,τι οι τέσσερις δόσεις του αρχικού εμβολίου για την Covid, σύμφωνα με μια πρώιμη ανεξάρτητη μελέτη σε μικρή ομάδα ανθρώπων, μεταδίδει το Bloomberg.

Ερευνητές στα Πανεπιστήμια Κολούμπια και Μίσιγκαν συνέκριναν τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε δείγματα αίματος από 21 άτομα που έλαβαν τέταρτη δόση με δισθενή εμβόλια, έναντι των επιπέδων αντισωμάτων σε 19 άτομα που έχουν κάνει τέσσερις δόσεις των αρχικών εμβολίων.

Τρεις έως πέντε εβδομάδες μετά το τέταρτο εμβόλιο, όσοι έλαβαν τη νέα ενισχυτική δόση που στοχεύει τις παραλλαγές BA.4 και BA.5 «είχαν παρόμοια επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων με εκείνους που έλαβαν τέταρτη δόση με μονοσθενές εμβόλιο mRNA», καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης. Αυτό ισχύει για τα αντισώματα που προστατεύουν τόσο από τις παραλλαγές BA.4 και BA.5 όσο και από παλαιότερες παραλλαγές, όπως το αρχικό στέλεχος Όμικρον, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα αποτελέσματα, που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας, δεν σημαίνουν ότι η λήψη δισθενούς δόσης δεν έχει οφέλη. Ωστόσο, εγείρουν το ερώτημα εάν ήταν απαραίτητη η μετάβαση σε μια νέα έκδοση του εμβολίου.

Τα αποτελέσματα επίσης έρχονται σε έντονη αντίθεση με όσα ανέφερε ανακοίνωση των Pfizer-BioNTech στις 13 Οκτωβρίου, διαφημίζοντας «θετικά πρώιμα δεδομένα» κλινικής δοκιμής που υποδήλωναν ότι το δισθενές εμβόλιο «αναμένεται να παρέχει καλύτερη προστασία». Η ανακοίνωση είχε βασιστεί σε δεδομένα που συλλέχθηκαν τις πρώτες επτά ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

«Εμφανίζεται μικρή διαφορά μεταξύ της δισθενούς ενισχυτικής δόσης και των αρχικών εμβολίων ως προς τα επίπεδα αντισωμάτων, ανοίγοντας ενδεχομένως την πόρτα σε ανταγωνιστικά εμβόλια από τις Sanofi και GSK», επισημαίνει ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence Sem Fazeli.

«Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε το όφελος» των δισθενών δόσεων σε σχέση με τις παλιές, είπε ο συγγραφέας και επιμελητής της μελέτης Ντέιβιντ Χο, ιολόγος που διευθύνει το Ερευνητικό Κέντρο AIDS Aaron Diamond στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Σαφέστερη διαφορά ενδεχομένως θα προέκυπτε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, πρόσθεσε, ενώ επίσης, θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ίσως χρειάζεται και δεύτερη αναμνηστική δόση με το δισθενές. Η μελέτη έχει υποβληθεί για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

Τα αδύναμα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οφείλονται στο φαινόμενο της εντύπωσης, είπε ο Χo, δηλαδή στην ιδιότητα του ανοσοποιητικού να θυμάται πιο έντονα την πρώτη έκδοση ενός ιού που συναντά. Αφού μεταλλαχθεί, η απόκριση σ' ένα εμβόλιο μπορεί ακόμα να κλίνει προς την καταπολέμηση του αρχικού παθογόνου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει λάβει τέσσερις δόσεις από την αρχική γενιά εμβολίων mRNA και θα περιμένει περισσότερα δεδομένα για να αποφασίσει τι θα κάνει σχετικά με την πέμπτη δόση.

Εκπρόσωπος της Pfizer, χωρίς να σχολιάσει την εν λόγω έρευνα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η εταιρεία θα κοινοποιήσει πρόσθετα δεδομένα 30 ημερών για τη δισθενή δόση. 

Στις αρχές Οκτωβρίου, οι ερευνητές της Moderna δημοσίευσαν στο New England Journal of Medicine δεδομένα από την κλινική δοκιμή μιας διαφορετικής δισθενούς δόσης, προσαρμοσμένης στο αρχικό στέλεχος Όμικρον. Όπως διαπίστωσαν, η τέταρτη δόση με αυτό το δισθενές παρήγαγε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σύγκριση με τέσσερα εμβόλια του αρχικού εμβολίου της Moderna. 

Ωστόσο, παραμένουν οι επιστημονικές αμφιβολίες για το όφελος από την αλλαγή στη σύνθεση των δόσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v