Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kaymakci (ΥΦΕΞ Τουρκίας): Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται δίκαια στην Τουρκία

Αναφερόμενος στη στασιμότητα στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωση, την απέδωσε τόσο σε έλλειψη σοβαρής δέσμευσης από την πλευρά της ΕΕ όσο και σε απουσία προόδου και έλλειψη μεταρρυθμίσεων από την πλευρά των υποψήφιων χωρών αλλά και «στην εθνικοποίηση και εργαλειοποίηση» της όλης διαδικασίας.

Kaymakci (ΥΦΕΞ Τουρκίας): Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται δίκαια στην Τουρκία

Ο κ. Faruk Kaymakci υποστήριξε στην τοποθέτησή του στο συνέδριο East Med & Southeast Europe, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται δίκαια στην Τουρκία, χαρακτήρισε λανθασμένο τον τρόπο που παρουσιάζεται η χώρα του πολλές φορές -όπως η Ρωσία και η Κίνα- και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αναφερόμενος στη στασιμότητα στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωση, την απέδωσε τόσο σε έλλειψη σοβαρής δέσμευσης από την πλευρά της ΕΕ όσο και σε απουσία προόδου και έλλειψη μεταρρυθμίσεων από την πλευρά των υποψήφιων χωρών αλλά και «στην εθνικοποίηση και εργαλειοποίηση», όπως ισχυρίστηκε της όλης διαδικασίας.

M. Fino: Η Αλβανία είναι μια χώρα πολύ φιλοευρωπαϊκή

«Η Αλβανία είναι μια χώρα πολύ φιλοευρωπαϊκή ίσως η πιο φιλοευρωπαϊκή στην περιοχή μας», τόνισε η Megi Fino, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, της Αλβανίας, εξηγώντας πως αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ίδια την κοινωνία των πολιτών καθώς, όπως τόνισε, «γνωρίζουμε πολύ καλά πως υπάρχει μια επιλογή μόνο για τη χώρα και αυτή είναι η ένταξη στην ΕΕ».

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει η χώρα της στον δρόμο προς την ΕΕ, επισημαίνοντας πως οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες και καμιά φορά έφερναν ενίοτε κοινωνική ένταση, «και πολλές φορές είχαμε δυσκολίες να εξηγήσουμε γιατί κρατάει τόσο αυτή η διαδικασία».

Ο σκεπτικισμός φέρνει κόπωση και η κόπωση αρνητισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Fino, επισημαίνοντας πως η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων άνοιξε μια νέα σελίδα, που «έχει πολλή δουλειά αλλά δεν φοβόμαστε, είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε».

M. Kuneva- Χωρίς την Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία δεν θα τα είχαν καταφέρει τόσο γρήγορα

Στις επιπτώσεις που είχε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η Meglena Kuneva, πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης την περίοδο 2018-2022.

Θυμήθηκε τη δική της εμπειρία από τη διαπραγμάτευση της Βουλγαρίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χωρίς την Ελλάδα δεν θα τα είχαμε καταφέρει (μαζί με τη Ρουμανία), τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα».

Υπογράμμισε τη σημασία της Συνόδου (και της Ατζέντας) της Θεσσαλονίκης σε όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά και στη μετέπειτα στήριξη που παρείχε στη συνέχεια η Ελλάδα στη Σόφια και το Βουκουρέστι. «Μας στήριξαν σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Kuneva.

Τόνισε ότι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να ιδωθεί ως προτεραιότητα, ενώ με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την κόπωση στις κοινωνίες ορισμένων υποψήφιων χωρών, σημείωσε ότι δεν είναι μόνο οι χώρες αυτές που θα πρέπει να δείχνουν ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη αλλά και τα ίδια τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά το εσωτερικό των δικών τους κοινωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v