ΥΠΟΙΚ Γερμανίας-Γαλλίας: Αποστάσεις από νέα κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία για το χρέος

Έμφαση του Γερμανο-γαλλικού Οικονομικού Συμβουλίου στην αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και στον «θεμιτό» εμπορικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Διαφορετικές θέσεις Λίντνερ-Χάμπεκ για την αντιμετώπιση του χρέους σε επίπεδο ΕΕ, αφωνία Λεμέρ.

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας-Γαλλίας: Αποστάσεις από νέα κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία για το χρέος

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν ενθουσιάζονται από την ιδέα να υιοθετηθούν κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση του χρέους και την παροχή οικονομικής υποστήριξης σε χώρες που παλεύουν με την ενεργειακή κρίση.

Δεν χρειάζεται νέα δημοσιονομική ώθηση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ζήτησης, οι αγορές εργασίας είναι σταθερές και ο πληθωρισμός ισχυρός, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Κρίστιαν Λίντνερ, από το κόμμα των Φιλελεύθερων, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

«Δεν βλέπω καμία ανάγκη για νέα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά μέσα, καθώς διαθέτουμε ήδη πολύ ισχυρά μέσα», είπε μετά από συνάντηση με τον έτερο Γερμανό υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ, από το κόμμα των Πρασίνων, και τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λεμέρ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις για ένα νέο κοινό εργαλείο χρέους που έγιναν από τον επίτροπο για την εσωτερική αγορά της ΕΕ Τιερί Μπρετόν και τον επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, ο Λεμέρ είπε ότι ήταν πολύ απασχολημένος με τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2023 για να εξετάσει τις λεπτομέρειες.

Οι επικεφαλής οικονομικών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ συνομίλησαν στο πλαίσιο ψηφιακής συνεδρίασης του Γερμανο-γαλλικού Οικονομικού Συμβουλίου, καθώς επιδιώκουν να συντονιστούν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει ωθήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ και την οικονομία στο χείλος της ύφεσης.

Ωστόσο, γράφει το Bloomberg, σε αντίθεση με την ενιαία αντίδραση της Ευρώπης στην πανδημία του Covid, τώρα υπάρχουν ενδείξεις διχασμού μεταξύ των κυβερνήσεων, που χρησιμοποιούν διαφορετικές πολιτικές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε το περίφημο σχέδιο σχέδιο 200 δισ. ευρώ για να διατηρήσει υπό έλεγχο τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, η Γαλλία ζήτησε πιο ενοποιημένη στρατηγική στην ΕΕ και μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη ώστε να αποφευχθεί ο οικονομικός κατακερματισμός.

Σε αντίθεση με τον Λίντνερ, ο υπουργός Ρόμπερτ Χάμπεκ δηλώνει ανοιχτός στο κοινό χρέος της ΕΕ. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι θα υποστήριζε μια κοινή έκδοση για να αμβλύνει το πλήγμα της ενεργειακής κρίσης, εφόσον όμως τα χρήματα εκταμιευτούν στα κράτη μέλη ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις.

Ο Λίντνερ είπε επίσης ότι οι χώρες πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην ωθήσουν τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα, με επιπλέον δαπάνες τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να χαλιναγωγήσει την άνοδο των τιμών αυξάνοντας τα επιτόκια. «Εμείς ως κυβερνήσεις δεν πρέπει να αναμετρηθούμε με τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών», είπε. «Πρέπει να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά δεν πρέπει να τροφοδοτούμε περαιτέρω τον πληθωρισμό ενισχύοντας τη ζήτηση στις οικονομίες μας».

Ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση, συμφώνησαν οι υπουργοί, τονίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να βρει λύσεις για τις συνέπειες στον ανταγωνισμό από τη νέα νομοθεσία των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και το κλίμα.

«Ο υψηλός πληθωρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί με όλα τα μέσα», τόνισε ο Λεμέρ, κάνοντας λόγο για «σωστή ισορροπία» μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και τονίζοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να έχει στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Ζήτησε δε η Ευρώπη να κινηθεί «ταχύτερα και εκτενέστερα» στον ενεργειακό τομέα.

Ο Γάλλος υπουργός, μεταδίδει το ΑΠΕ, περιέγραψε τη νέα νομοθεσία της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ως «λόγο ανησυχίας για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι συνθήκες του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο ηπείρων. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί πολιτική «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», αλλά να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Λεμέρ και συμφώνησε μαζί του και ο Χάμπεκ, προειδοποιώντας ωστόσο για τον κίνδυνο υπονόμευσης του δίκαιου ανταγωνισμού από το αμερικανικό πακέτο μέτρων για το κλίμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντντερ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να φοβάται τις συνέπειες από τον αντιπληθωριστικό νόμο των ΗΠΑ, εφόσον αξιοποιεί τα δικά της εργαλεία και κυρίως την ενιαία αγορά και εφόσον ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της. Και οι τρεις υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της προώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Ο κ. Λεμέρ υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη η Ευρώπη να προετοιμαστεί για την εποχή μετά την τρέχουσα κρίση και έκανε μνεία στον ελάχιστο φόρο για τις επιχειρήσεις. Όπως είπε, εάν έως το τέλος του έτους δεν υπάρχει ομοφωνία στην ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία θα προχωρήσουν σε μεταξύ τους συμφωνία και θα περιμένουν τη στήριξη και των εταίρων τους.

 

Σχετικά με τον ισπανογαλλικό αγωγό MidCat, η κατασκευή του οποίου είχε διακοπεί από τους Γάλλους και την οποία θέλει να αναβιώσει η Γερμανία, ο κ. Χάμπεκ είπε ότι το έργο δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει κανέναν ρόλο στην τρέχουσα κρίση. «Πρόκειται για μελλοντικό εγχείρημα - εάν είναι εγχείρημα», είπε χαρακτηριστικά, αλλά μίλησε για την πρόκληση της εσωτερικής διασύνδεσης στην Ευρώπη για ηλεκτρικό ρεύμα και πράσινο υδρογόνο. «Η Γερμανία θα δώσει ενέργεια στους γείτονές της, αλλά χρειάζεται κι αυτή ενέργεια. Θα βρούμε κάπου στον κόσμο να μας πουλήσουν υδρογόνο, αλλά θα πρέπει να ενισχύσουμε και τις δικές μας δυνατότητες», δήλωσε. Ο κ. Λεμέρ δεν σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v