Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να κρατήσουν στην άκρη κεφάλαια όπως οι τράπεζες όταν αναλαμβάνουν παρόμοιες δραστηριότητες, πρότειναν οι ρυθμιστικές αρχές στους πρώτους παγκόσμιους κανόνες τους, καθώς ένας «crypto χειμώνας» εξαφάνισε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον κλάδο, αφήνοντας τους επενδυτές να υποφέρουν από ζημίες.
Οπως μεταδίδει το Reuters, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), το οποίο συντονίζει τη διαμόρφωση χρηματοοικονομικών κανόνων μεταξύ της Ομάδας των 20 (G20), έκανε εννέα συστάσεις.
Επί του παρόντος, ο τομέας είναι σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμισμένος στις περισσότερες χώρες και πρέπει να συμμορφώνεται μόνο με τους κανόνες για την προστασία από το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν τους επενδυτές ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους.
Ο Klaas Knot, ο πρόεδρος της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας που προεδρεύει της FSB, είπε ότι ο «crypto χειμώνας» ή η πρόσφατη απότομη πτώση των κρυπτονομισμάτων ενίσχυσε την αξιολόγηση του διοικητικού συμβουλίου για τις υπάρχουσες δομικές ευπάθειες.
Το FSB έχει πει ότι τα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 935 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο αποκορύφωμά τους τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, δεν είναι αρκετά μεγάλα για να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά χρειάζονται κανόνες για να ρυθμιστούν.
«Οι ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι επομένως πιθανό να επανέλθουν στο προσκήνιο νωρίτερα παρά αργότερα», ανέφερε ο Knot σε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών της G20 που συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.
Το FSB συνιστά τη θέσπιση ενός πλαισίου για την επίβλεψη και τη διαχείριση κινδύνων και δεδομένων σε εταιρείες crypto, καθώς και την ύπαρξη σχεδίων για την ομαλή διακοπή λειτουργίας των εταιρειών κρυπτονομισμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Οι προτάσεις επιδιώκουν τη διασυνοριακή συνέπεια στη ρύθμιση των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, ιδίως καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιεί πρωτοποριακούς κανόνες για τη ρύθμιση του τομέα από το 2024.
Η βασική αρχή είναι ότι η ίδια δραστηριότητα θα πρέπει να ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο, είτε αναλαμβάνεται από εταιρεία κρυπτονομισμάτων, τράπεζα ή πάροχο πληρωμών, και ότι οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων μπορεί να χρειαστεί να διαχωρίσουν ορισμένες λειτουργίες για να το διασφαλίσουν αυτό, ανέφερε το FSB.
Οι προτάσεις έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, προτού οριστικοποιηθούν στα μέσα του 2023, όταν τα μέλη του FSB αναμένεται να επισπεύσουν την εφαρμογή τους.
Το FSB αναθεώρησε επίσης τις οδηγίες του για τη ρύθμιση των stablecoins, ενός τύπου κρυπτονομίσματος που συνήθως υποστηρίζεται από ένα νόμισμα όπως το δολάριο ή περιουσιακά στοιχεία. Προειδοποιεί ότι δεν είναι σταθερά.
Κανένα stablecoin δεν πληροί επί του παρόντος τα πρότυπα που έχουν οριστεί για την κατηγορία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από κεντρικούς τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και πολλά stablecoins «δεν διαθέτουν αξιόπιστους μηχανισμούς για να υποστηρίξουν την υπόσχεσή τους για σταθερότητα τιμών», σημειώνεται στην έκθεση.
Η κατάρρευση του υποστηριζόμενου από το δολάριο stablecoin Terra τον Μάιο ανέδειξε τον υψηλό κίνδυνο απώλειας και την πιθανή ευπάθεια των stablecoins που δεν διαθέτουν μηχανισμό σταθεροποίησης, ανέφερε το FSB.
Η εποπτική αρχή είπε ότι τα περισσότερα υπάρχοντα stablecoins δεν πληρούν τις οδηγίες του και πρότεινε αναθεωρήσεις της καθοδήγησης, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση των μηχανισμών διακυβέρνησης και σταθεροποίησης των stablecoins και την αποσαφήνιση και την ενίσχυση των δικαιωμάτων εξαγοράς.
*Δείτε όλη την έκθεση του FSB στη δεξιά στήλη, στο συνοδευτικό υλικό