Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράκ: Διάλογο χωρίς προϋποθέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ζητά ο ΟΗΕ

Στόχος ο σχηματισμός κυβέρνησης και ο τερματισμός της κρίσης, ένα χρόνο ακριβώς μετά τη διεξαγωγή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Η παράταση της κατάστασης αυτής θα εντείνει την αστάθεια, επισήμανε η αποστολή του Οργανισμού.

Ιράκ: Διάλογο χωρίς προϋποθέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ζητά ο ΟΗΕ

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ ζήτησε σήμερα «διάλογο χωρίς προϋποθέσεις» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση και να βρεθεί διέξοδος «στην παρατεταμένη κρίση που προκαλεί αστάθεια», ένα χρόνο ακριβώς μετά τη διεξαγωγή των πιο πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Στις 10 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ πρόωρες εκλογές υπό την πίεση ενός πρωτόγνωρου κινήματος αμφισβήτησης, το οποίο ξέσπασε το φθινόπωρο του 2019 με στόχο να καταγγείλει τη διαφθορά της καθεστηκυίας πολιτικής τάξης, την ανεργία των νέων και την κατάρρευση των υποδομών, σε μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο.

Όμως ένα χρόνο αργότερα στην εξουσία βρίσκονται οι ίδιοι πολιτικοί. Παρά τις ατέρμονες διαβουλεύσεις δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της χώρας, ούτε να διορίσουν πρωθυπουργό.

«Όλες οι πλευρές πρέπει να δεσμευθούν σε έναν διάλογο χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε σε ανακοίνωση της Δευτέρα η αποστολή αρωγής του ΟΗΕ στο Ιράκ (UNAMI).

«Μέσω του συμβιβασμού πρέπει να συμφωνήσουν σε ζωτικής σημασίας θέματα (…) για να απαντήσουν στις ανάγκες του ιρακινού λαού και να σχηματίσουν μια αποτελεσματική κυβέρνηση που θα έχει πλήρεις εξουσίες. Η ώρα της δράσης είναι τώρα», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Τους τελευταίους μήνες η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών πόλων των σιιτών, που αποτελούν την πλειονότητα στο Ιράκ, απλώς επιδεινώνεται.

Από τη μία πλευρά ο ισχυρός σιίτης Μοκτάντα Σαντρ ζητεί τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Από την άλλη το Πλαίσιο Συνεργασίας, μια συμμαχία σιιτικών, φιλοϊρανικών κομμάτων περιλαμβανομένων των πρώην πολιτοφυλάκων της Χασντ αλ Σάαμπι, επιθυμούν τον σχηματισμό κυβέρνησης πριν την προκήρυξη εκλογών.

Η αντιπαράθεση έφτασε στο απόγειό της στις 29 Αυγούστου, όταν περισσότεροι από 30 οπαδοί του Σαντρ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό και τη Χασντ αλ Σάαμπι, η οποία έχει ενταχθεί στις τακτικές δυνάμεις από το 2017.

«Σήμερα έχει αρχίσει να τελειώνει ο χρόνος για το Ιράκ. Η παρατεταμένη κρίση προκαλεί περισσότερη αστάθεια, όπως μαρτυρούν τα πρόσφατα γεγονότα», επεσήμανε η αποστολή του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να υιοθετηθεί «πριν το τέλος του έτους» ο προϋπολογισμός του 2023.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v