Μείωση πληθωρισμού με κάθε κόστος ζητά ο Νο2 της ΒΟΕ

Να «διατηρηθεί η πορεία» και να ακολουθηθούν δυναμικές ενέργειες, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνέπειες για την οικονομία, συνέστησε ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Ντέιβ Ράμσντεν. Προειδοποιήσεις για τη δημοσιονομική πολιτική του Λονδίνου.

Μείωση πληθωρισμού με κάθε κόστος ζητά ο Νο2 της ΒΟΕ

Να «διατηρηθεί η πορεία» και να ακολουθηθούν δυναμικές ενέργειες για τη μείωση του πληθωρισμού, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνέπειες για την οικονομία, συνέστησε ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE).

Ο Ντέιβ Ράμσντεν, που απηύθυνε την εν λόγω προειδοποίηση, ψήφισε τον περασμένο μήνα υπέρ μιας πιο επιθετικής κίνησης από την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες που προέκρινε η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της BOE, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος «επικράτησης μιας πιο πληθωριστικής νοοτροπίας σε ολόκληρη την οικονομία», και ενώ το ανώτατο όριο της κυβέρνησης στις τιμές της ενέργειας αυξάνει τις δαπάνες των νοικοκυριών, προσθέτοντας πίεση στη ζήτηση, είπε σε συνέδριο την Παρασκευή.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα έχουν επίδραση στις οικονομικές προοπτικές για μια τριετία, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η αναταραχή που ακολούθησε στην αγορά θα μπορούσε επίσης να έχει «σημαντική άμεση επίδραση» στις προβλέψεις της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (MPC), μεταδίδουν οι Financial Times.

Η μεγάλη άνοδος των προσδοκιών της αγοράς σχετικά με τα μελλοντικά επιτόκια είχε ήδη αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία μέσω των αγορών στεγαστικών δανείων, είπε, ενώ σημείωσε ότι θα ήταν δύσκολο η MPC να αξιολογήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις χωρίς σαφέστερη εικόνα των δημοσιονομικών προοπτικών.

«Βασικό κριτήριο στις προσεχείς συνεδριάσεις της MPC θα είναι εάν η πρόσφατη ανατιμολόγηση των βρετανικών περιουσιακών στοιχείων αντικατοπτρίζει διαφορετική αξιολόγηση από πλευράς αγορών ως προς το μακροοικονομικό μείγμα μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v