Η Τουρκία επιδιώκει να βγει στην παγκόσμια αγορά ομολόγων για πρώτη φορά από τον Μάρτιο με πώληση τίτλου «sukuk», σε μια στιγμή που τα κόστη δανεισμού αυξάνουν ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κόψει την πιστοληπτική της ικανότητα.
Η χώρα έδωσε εντολή στη Citigroup Inc, στην Dubai Islamic Bank, στην Emirates NBD Capital και στην HSBC Holdings Plc να διαχειριστούν την πώληση τριετούς «ισλαμικού χρέους», γνωστού ως sukuk (σ.σ. πρόκειται για τίτλους που είναι προσαρμοσμένοι στους νόμους της Σαρίας περί τόκων).
Η τελευταία φορά που η Τουρκία στράφηκε σε ξένους επενδυτές με πώληση sukuk ήταν τον Φεβρουάριο, όταν δανείστηκε 3 δισ. δολάρια με απόδοση 7,25%. Στη συνέχεια δανείστηκε 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω πώλησης ευρωομολόγων τον Μάρτιο, ανεβάζοντας τον συνολικό δανεισμό από τις διεθνείς αγορές στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, έναντι στόχου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Οι ισλαμικοί λογαριασμοί, ειδικά funds που έχουν ρευστότητα, θα είναι πρόθυμοι να αγοράσουν αυτόν τον λογαριασμό», λένε αναλυτές στο Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι η S&P Global Ratings μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας βαθύτερα στην κατηγορία σκουπίδια την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενη ανησυχίες για την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της χώρας.
Με την ενθάρρυνση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 12% παρά τον πληθωρισμό πάνω από το 80%, με αποτέλεσμα το νόμισμα να έχει υποχωρήσει κατά 28% έναντι του δολαρίου φέτος.