Υπεράκτια αιολικά πάρκα γίγας με συν-επένδυση Σουηδίας-Φινλανδίας

Ανεμογεννήτριες-ουρανοξύστες στη Βαλτική Θάλασσα, το μεγαλύτερο αντίστοιχο έργο στον κόσμο, με συνολική χωρητικότητα 9.000 μεγαβάτ και αξία πάνω από 20 δισ. ευρώ. Θα κατασκευαστούν έως το 2026.

Υπεράκτια αιολικά πάρκα γίγας με συν-επένδυση Σουηδίας-Φινλανδίας

Η σουηδική εταιρεία παραγωγής αιολικής ενέργειας OX2 και η φινλανδική επενδυτική εταιρεία Alandsbanken Fondbolag αναπτύσσουν δύο υπεράκτια αιολικά έργα στη Βαλτική Θάλασσα που αθροιστικά θα είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Η μεγαλύτερη σουηδική εισηγμένη στον κλάδο αιολικής ενέργειας σχεδιάζει ένα μέλλον με γιγάντιες ανεμογεννήτριες, σαν ουρανοξύστες στη θάλασσα,  μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες κατασκευής πάρκων στην ξηρά, μεταδίδει το Bloomberg. Τον Ιούνιο ανακοίνωσε άλλο ένα γιγάντιο υπεράκτιο αιολικό έργο, ενώ επίσης πρόσφατα πούλησε στον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου IΚΕΑ μερίδιο 49% σε τρία έργα υπό εξέλιξη.

«Στοιχηματίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε σταματήσει την ανάπτυξή μας στην ξηρά ή στην ηλιακή ενέργεια», δήλωσε ο Paul Stormoen, διευθύνων σύμβουλος της OX2. «Η επόμενη γενιά ενεργειακών συστημάτων θα βασίζεται σε πολλές διαφορετικές πηγές».

Η ενεργειακή κρίση έχει ενεργοποιήσει την Ευρώπη προκειμένου να αναπτύξει εγχώριες πηγές ενέργειας και, στο πλαίσιο αυτό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν βασικό συστατικό του παζλ που φτιάχνεται στις Βρυξέλλες. Παρά τις τρέχουσες ελλείψεις και παρόλο που προς το παρόν καίγονται περισσότερα ορυκτά καύσιμα, δεν προβλέπεται υπαναχώρηση ως προς τους στόχους μηδενικού άνθρακα.

Όταν κατασκευαστεί το έργο, τα υπεράκτια πάρκα Noatun Syd και Noatun Nord, πέριξ των φινλανδικών νησιών Aland, θα έχουν συνολική χωρητικότητα έως 9.000 μεγαβάτ και αξία πάνω από 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Stormoen. 

Το μερίδιο της OX2 στα έργα θα είναι περίπου 5.000 μεγαβάτ, είπε ο Stormoen, αρκετό για να τροφοδοτηθούν πολλά εκατομμύρια σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια. 

«Πρόκειται για πολύ περισσότερη ενέργεια απ' ό,τι χρειάζονται τα νησιά, επομένως είναι πόρος που μπορούν να αξιοποιήσουν για να προωθήσουν τις εξαγωγές και την παραγωγή υδρογόνου», είπε. 

Πιο βραχυπρόθεσμα, η εταιρεία εστιάζει στον στόχο να προσθέσει 1.500 μεγαβάτ χωρητικότητας το επόμενο έτος και το 2024. Όπως ανακοίνωσε, αναμένει λειτουργικά έσοδα που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. σουηδικές κορόνες (90 εκατ. δολάρια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v