Λίβανος: Μαζικές ληστείες τραπεζών από καταθέτες για να πάρουν τα λεφτά τους

Ενας νόμος για capital controls αποκλείει την πρόσβαση στις αποταμιεύσεις από τότε που ξέσπασε οικονομική κρίση πριν από τρία χρόνια, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην μπορεί να πληρώσει για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του.

Λίβανος: Μαζικές ληστείες τραπεζών από καταθέτες για να πάρουν τα λεφτά τους

Σε τρεις λιβανέζικες τράπεζες σημειώθηκαν σήμερα ληστείες από καταθέτες που προσπαθούσαν να πάρουν δικά τους χρήματα που έχουν εγκλωβιστεί στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, με τρία νέα περιστατικά να προστίθενται στη σειρά ληστειών που έχουν γίνει αυτή την εβδομάδα, εν μέσω απογοήτευσης για την οικονομική κατάσταση στον Λίβανο.

Άνδρας με όπλο που αποδείχθηκε ότι ήταν παιγνίδι συνελήφθη αφού λήστεψε λιβανέζικη τράπεζα στην πόλη Γκαζιέχ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Επίσης σήμερα το πρωί, ένοπλος εισήλθε σε κατάστημα της τράπεζας BLOM στην περιοχή Ταρίκ αλ-Τζιντέχ της λιβανέζικης πρωτεύουσας, ζητώντας τις καταθέσεις του, όπως ανέφερε η τράπεζα σε δήλωσή της προς το Reuters, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ο άνδρας, που ταυτοποιήθηκε ως ο Άμπεντ Σούμπρα, δέχθηκε τις επευφημίες ενός μεγάλου πλήθους πολιτών που είχε συγκεντρωθεί έξω από την τράπεζα -μια σκηνή που έχει επαναληφθεί σε πολλά τέτοια περιστατικά.

«Είναι έμπορος και έχει δίκιο και μπορεί να πάει φυλακή διότι οι άνθρωποι χρειάζονται χρήματα από αυτόν. Τι να κάνει; Να πάει στη φυλακή διότι ο κόσμος χρειάζεται χρήματα από αυτόν ενώ εκείνος έχει χρήματα στην τράπεζα;», δήλωσε έξω από την τράπεζα ο Ραμπίχ Κοτζόκ, κάτοικος της περιοχής.

Στο τρίτο περιστατικό, ένας άνδρας οπλισμένος με αεροβόλο εισήλθε σε κατάστημα της τράπεζας LGB Bank στην περιοχή Ραμλέτ αλ-Μπαϊντά της Βηρυτού θέλοντας να πάρει περίπου 50.000 δολάρια από τις αποταμιεύσεις του, δήλωσε υπάλληλος της τράπεζας, προσθέτοντας ότι το συμβάν είναι σε εξέλιξη και πως υπάλληλοι και πελάτες βρίσκονται μέσα στο κτίριο.

Ήταν τουλάχιστον το πέμπτο περιστατικό αυτή την εβδομάδα.

Οι λιβανέζικες τράπεζες σύντομα θα ανακοινώσουν αναστολή της λειτουργίας τους για τρεις ημέρες την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια, δήλωσαν δύο τραπεζίτες στο Reuters.

Οι τράπεζες του Λιβάνου έχουν αποκλείσει την πρόσβαση των περισσότερων καταθετών στις αποταμιεύσεις τους από τότε που ξέσπασε οικονομική κρίση πριν από τρία χρόνια, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην μπορεί να πληρώσει για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων ποτέ δεν επισημοποιήθηκαν διά νόμου αλλά τα δικαστήρια καθυστερούν να λάβουν αποφάσεις για τις προσπάθειες των καταθετών να έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους μέσω αγωγής σε βάρος των τραπεζών, γεγονός που οδηγεί ορισμένους στο να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να πάρουν τα χρήματά τους.

Ένας άνδρας σήμερα κατάφερε να πάρει ένα μέρος των χρημάτων του από το κατάστημα της Byblos Bank στην Γκαζιέχ πριν συλληφθεί, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι θεωρείται πως το όπλο στην κατοχή του ήταν παιγνίδι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διαπραγματεύονται με τον Σούμπρα, τον άνδρα που εισήλθε στο κατάστημα της τράπεζας BLOM στη Βηρυτό, για να διασφαλιστεί η έξοδός του από το κτίριο, δήλωσε η BLOM.

Τα σημερινά περιστατικά έρχονται σε συνέχεια δύο άλλων συμβάντων στην πρωτεύουσα Βηρυτό και την πόλη Αλέι την Τετάρτη, όπου καταθέτες κατάφεραν να αποσπάσουν διά της βίας ένα μέρος των χρημάτων τους, χρησιμοποιώντας πιστόλια-παιχνίδια που αρχικά έδωσαν την εντύπωση ότι ήταν αληθινά.

Η ένωση τραπεζών του Λιβάνου κάλεσε χθες τις αρχές να αποδίδουν ευθύνες σε αυτούς που εμπλέκονται σε «φραστικές και σωματικές επιθέσεις» σε τράπεζες και δήλωσε ότι τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα πρέπει να δείχνουν επιείκεια.

Τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας τέθηκε υπό κράτηση αφού λήστεψε τράπεζα της Βηρυτού για να πάρει χρήματα για τη νοσηλεία του άρρωστου πατέρα του, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες καθώς η τράπεζα αποφάσισε να μην κινηθεί νομικά εναντίον του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v